Forsker: Norsk marinebidrag i Persiabukta svekker norsk beredskap

Fregatten «KNM Thor Heyerdahl» vil tirsdag reise fra Haakonsvern i Bergen for å delta i NATOs fregattstyrke i Atlanterhavet. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Les mer Lukk

Forsvarsforsker Ståle Ulriksen sier et norsk bidrag til en felles marinestyrke i Persiabukta vil svekke norsk beredskap langs kysten.

Norge er kontaktet av både britiske og amerikanske myndigheter for å stille med et bidrag til en felles styrke til patrulje i Persiabukta. Norge har så langt ikke avgjort om de vil bidra med utstyr eller mannskaper, får Klassekampen opplyst fra Utenriksdepartementet.

Forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen i Bergen sier til avisen at Norge i utgangspunktet kan bidra med mye, men at et bidrag av en fregatt eller korvett vil kunne medføre problemer på hjemmebane. Marinen sliter med mannskapsmangel og har allerede forpliktet seg til flere oppdrag enn på mange år.

Dersom Norge skal bidra må den økte patruljeringen langs kysten og eskorteringen av russiske krigsskip, som seiler nær Norge, reduseres.

– Da må du si at russerne må seile på egen hånd, eller vi må patruljere mindre i nordområdene, sier Ulriksen.

Tirsdag avstår Norge også fregatten KNM Thor Heyerdahl til NATOs stående fregattstyrke i Atlanterhavet de neste fire månedene.