Tropevarme fra Agder til Nordland

Hetebølgen har kommet til Oslo, og fredag ettermiddag tok mange turen til fontenen i Spikersuppa for å kjøle seg ned. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Les mer Lukk

Tropevarmen ligger over nesten hele landet. I Bergen ble fredag det satt ny varmerekord - over 1 grad over forrige rekord. Men Etne var aller varmest med 34,2.

– Det har vært varmt og fint over store deler av landet i dag. Det er egentlig bare helt oppe i nord at det har vært litt kjøligere, sier statsmeteorolog Marianne Skolem Andersen når NTB fredag kveld ber henne oppsummere dagen.

Temperaturrekorden i Bergen ble grundig slått fredag ettermiddag. Den nye varmerekorden i byen er på 33,4 grader. Den gamle rekorden ble satt 27. juli i fjor og var på 32,2 grader.

Mens noen gleder seg stort over det varme været, er imidlertid andre bekymret for om hetebølger som disse er et tydelig tegn på de pågående klimaendringene.

Ouch: Nå kommer brennmanetene i hopetall

Varer noen dager til

Det var altså i Etne i Hordaland at den høyeste temperaturen i landet ble målt, 34,2 grader. I hele 15 av 18 fylker var det fredag tropedag, altså over 30 grader.

Fylkene som ikke har hatt tropedag, er de to nordligste og Vest-Agder, som riktignok passerte 29 grader. Andersen sier at temperaturene vil holde seg høye de neste dagene over store deler av landet.

(Artikkelen fortsetter under)

Sommervarmen har kommet til Oslo. Hundene i hovedstaden merker godt hetebølgen som har ankommet. Her kjøler hunden Simba seg ned i Spikersuppa. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Les mer Lukk

– Lørdag vil det bli varmt og godt de fleste steder bortsett fra Troms og Finnmark. Det ser ut til at det er Trøndelag som får det aller fineste været, sier hun.

De som ønsket å kjøle seg ned i Mjøsa på denne varme fredagen, ble skuffet. Etter oppblomstring av blågrønnalger advares innbyggerne i regionen mot å bade i innsjøen.

Pass på: DSB øker skogbrannberedskapen ytterligere

Blir mer normalt

På søndag og mandag blir det også varmt vær, men det vil flere steder være større fare for byger.

– Utover uken, fra tirsdag, vil det gå mot vær som er mer typisk for sommeren i Norge, sier Andersen.

I Trøndelag ligger det i helgen an til å komme varmerekord. Da ryker i så fall rekorden på 36 grader.

Brutal varme i Europa

Hetebølgen som har truffet Norge, har sitt utspring i varme luftstrømmer fra lengre sør i Europa. Den ene varmerekorden etter den andre har falt både i Frankrike, Tyskland, Nederland, Belgia og Storbritannia. En rekke klimaforskere knytter slike hetebølger til klimaendringer, fordi de kommer oftere.

(Artikkelen fortsetter under)

Anders Ødegaard fra Oslo kjøler seg ned med et forfriskende bad etter padletur i Lusterfjorden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Klimaforsker Hans Olav Hygen sier til NRK at forskerne ser på hvordan klimaet utvikles over tid, og at enkeltepisoder ikke nødvendig påvirker

langtidsstatistikken.

– Helgens hetebølge er for eksempel ikke en klimaendring i seg selv, men i et mønster med andre og flere hetebølger, vil det være en del av en klimaendring, sier han til kanalen.