Mulig at Nordlandsbanen kan åpnes igjen mandag

Et godstog sporet av ved Namsskogan på Nordlandsbanen torsdag. En rekke godskonteinere veltet og en av dem havnet i elva Namsen. Fredag er havarikommisjonen og eksperter fra Bane Nor på vei. Foto: Bane Nor / NTB scanpix Les mer Lukk

Bane Nor har sendt eksperter til Namsskogan for å vurdere når Nordlandsbanen kan åpnes igjen etter at godstoget, som sporet av torsdag, rev opp skinnegangen.

– Vi håper at banen kan bli åpnet og at vi er i gang igjen mandag, men det er veldig vanskelig å si før vi har helt oversikt over skadeomfanget, sier pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor.

Prognosen fra Bane Nors eksperter er klar lørdag kveld, og da kan man si mer sikkert når Nordlandsbanen kan åpnes igjen. Når man vet hvor mange meter av skinnegangen som er ødelagt, starter reparasjoner og gjenoppbyggingen.

Et bergingstog som skal flytte på godstoget, er på vei. Det er også Bane Nors egen undersøkelsesenhet. Statens havarikommisjon var fredag ettermiddag på plass i Namsskongen, skriver Adressa.

Ukjent årsak

Havarikommisjonen vil gjøre en full gjennomgang av stedet, vognene og skinnegangen, og vil forsøke å finne svar på hva som utløste avsporingen.

– Vi bruker den tiden vi trenger for å finne ut av dette. Det er også et ønske fra operatøren at vi kan frigjøre toget så fort som mulig, sier Kurt A. Olsen, som er leder for jernbane i Havarikommisjonen, til avisen.

Data fra toget, skinnegangen og kommunikasjon mellom for eksempel togfører og togledere kan også bli viktig i arbeidet med å finne årsaken.

Det er imidlertid for tidlig å si noe om hva som er årsaken til avsporingen, ifølge Olsen.

40 ble evakuert

Nordlandsbanen er stengt mellom stasjonene Namsskogan og Majavatn etter at et godstog sporet av torsdag ved 17-tiden. Lokføreren, som var den eneste på godstoget, kom uskadd fra hendelsen. En rekke godskonteinere ligger veltet ned mot elva Namsen som følge av avsporingen.

40 beboere ble evakuert og E6 ble stengt i mange timer mens eksperter undersøkte en av godskonteinerne som inneholdt acetylen. Siden linjen er ødelagt, kjører togselskapet Vy passasjerene forbi ulykkesstedet med pendlerbuss.