Ber Nav gjøre seg klar til å fastslå farskap for Syria-barna

UNICEF anslår at det fins 29.000 barn av fremmedkrigere som kjempet for IS i Syria og Irak. Her fra en av leirene i Syria. Les mer Lukk

Innen mandag må NAV ha på plass rutiner for å kunne slå fast hvem som var faren til foreldreløse barn Norge har hentet fra Syria. 

I et oppdrag fra Barne- og familiedepartementet, fremgår det at regjeringen ber Nav ha rutiner klare for å fastsette juridisk farskap til Syria-barn.

I bestillingen Dagsavisen har fått innsyn i står det:

«Situasjonen for barn av norske fremmedkrigere i Syria og Irak er uoversiktlig og fortsatt ikke avklart. Det er derfor behov for en beredskap for ulike scenarioer. Det kan ikke utelukkes at noen av disse barna kommer til Norge uten at formelt juridisk farskap er etablert

Bestillingen ble sendt mandag forrige uke, og departementet ber Nav ha etablert rutiner for å fastslå farskap, innen 1. juli.

Les også: Ropstad har hjelpen klar for hjemkomne Syria-barn

Norsk far – utenlandsk mor

Departementet ber Nav forberede seg på følgende scenario:

Et foreldreløst barn er hentet fra Syria, moren var utenlandsk statsborger, mens den avdøde faren var norsk og foreldrene var ikke gift.

Fastsettelse av farskap  

* Farskapet til et barn fastsettes enten automatisk hvis barnet er født inn i et ekteskap, ved en farskapserklæring eller ved en dom.

* Dersom farskapet ikke blir erklært vil det offentlige fastsette farskapet, enten av domstolen eller gjennom Nav.

* Da er det aktuelt å bruke DNA-analyse for å bekrefte farskapet.

Kilde: Nav

«Det bør legges til rette for at disse sakene kan behandles hurtig», står det i bestillingen.

Dagsavisen har ikke fått bekreftet om bestillingen gjelder en konkret sak.

Det ble kjent i starten av juni at fem foreldreløse barn er hentet til Norge fra Syria. I dette tilfellet var moren en etnisk norsk kvinne (30) fra Oslo og faren en afrikansk mann (31). Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Faren skal være død og moren forsvunnet, skriver Vårt Land.

Les også: Barnepsykolog om Syria-barna: – Hjertet vårt fryser til is litt for ofte

Uenighet i regjering

Tidligere denne uken ba FN stater om å hente hjem flere av IS-krigernes kvinner og barn.

Ifølge FNs barnefond (UNICEF) er det rundt 29.000 barn av IS-krigere i Syria og Irak. Rundt 20.000 av dem er irakiske, mens de øvrige er barn av fremmedkrigere fra nærmere 50 andre land, mange europeiske.

PST har tidligere anslått at det befinner seg omtrent 40 norske barn i al-Hol-leiren i Syria.

Regjeringspartiene er splittet i spørsmålet om de kun skal hente hjem de foreldreløse barna. Frp mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem, mens Venstre vil hente alle norske barn av IS-foreldre. Heller ikke KrF ønsker å splitte mødrene og barna.

NAV og Barne- og familiedepartementet hadde ikke anledning til å kommentere denne saken før publisering onsdag ettermiddag.

--

Denne artikkelen har tidligere vært publisert hos Dagsavisen