Kan ha rømt fra russisk fangenskap

«Spionhval» med seletøy og feste til GoPro-kamera reddet av norske fiskere

Your browser doesn't support HTML5 video.

Russisk «spionhval» ba om hjelp fra norske fiskere Les mer Lukk

En hvithval har fått mye oppmerksomhet etter at norske fiskere kom i nærkontakt med det enorme dyret på kysten av Finnmark.

– Vi skulle ut og sette garn da så vi en hvithval som svømte mellom båtene. Den kom bort til oss, og da den nærmet seg så vi at den hadde et slags seletøy på seg, forteller fisker Joar Hesten til NRK.

På innsiden av selen står det «Equipment of St. Petersburg», noe som gir indikasjoner hvor den kommer fra. På seletøyet var det også et feste til et GoPro-kamera.

– Hva den har blitt brukt til der blir bare spekulasjoner, men den har nok vært i fangenskap over en lengre periode, for den var helt tam. Vi kunne klappe den, sier marinbiolog og inspektør i Fiskeridirektoratets Sjøtjeneste, Jørgen Wiig, til VG.

Les også:Forskere finner forhistorisk hval som hadde fire bein og så ut som en oter

Død hval hadde 40 kilo plast i magen

Omtales som «spionhval»

Avisen har vært i kontakt med Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT) som opplyser at russiske forskere ikke kjenner til hvithvalen.

– Vi skulle ut og sette garn da så vi en hvithval som svømte mellom båtene, forteller fisker Joar Hesten . Les mer Lukk

Den spesielle hvithvalen er flere ganger observert utenfor Ingøy i Finnmark hvor den har oppført seg svært nærgående og kontaktsøkende.

– Vi vet at i Russland har de hatt tamme hvithvaler i fangenskap. Noen av disse er visstnok har sluppet løs. Da søker de seg ofte til båter, forteller Audun Rikardsen, professor ved Institutt for arktisk og marin biologi ved UiT.

«For en heltebragd»

Hvithvalen ble til slutt frigjort og kunne igjen svømme fritt uten seletøyet festet til kroppen.

«HELTEDÅD PÅ HAVET: Den russiske "spionkvalen" er nå skjært fri fra selen av fisker og fiskeridirektoratet!!! Kvitkvalen (Belluga) med sele festet rund seg er trolig en russisk “spionkval” som tilhører den russiske marinen i Murmansk! (...) etter noen mislykkede forsøk så hoppet fiskeren selv hoppet uti vannet med overlevelsesdrakten. Da klarte han sammen med fiskeridirektoratet på mirakuløst vis å befri kvalen fra sela den hadde rundt seg. For en heltebragd han og fiskeridirektoratet har gjort!!!», skriver professor Audun Rikardsen på sin Facebook-profil.

Les også:Island åpner for fangst på 2.130 hval over fem år

Studie i Storbritannia: Fant plast i hver eneste hval, sel og delfin som ble undersøkt

VIDEO: Filmet spekkhogger-rituale i Troms: – Spektakulært

Your browser doesn't support HTML5 video.

Filmet spekkhogger-rituale i Troms: – Spektakulært Les mer Lukk