Petter Eide i SV vil ha hjem IS-foreldrene fra Syria

SVs justispolitiske talsperson Petter Eide mener Norge bør straffeforfølge IS-foreldre som har reist til Syria. Da må de hentes tilbake, sier han. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Les mer Lukk

SVs justispolitiker Petter Eide mener det tryggeste for Norge er å hente hele norske familier hjem fra Syria, også foreldrene som bevisst tilsluttet seg IS.

– Det tryggeste for Norge er at farlige terrorister sitter i et norsk fengsel. Det farligste for Norge er når krigsforbrytere går fri i Irak og Syria, kan regruppere seg i ekstreme nettverk og med et norsk pass ta seg inn i Europa, sier han til Klassekampen.

Han mener foreldrene bør være fengslet i Norge under kontroll av kriminalomsorgen og PST og poengterer at de verste risikerer opptil 30 år i fengsel. Barna bør tas hånd om at barnevernet, tilføyer Eide.

Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, mener IS-foreldrene har gjort seg skyldige i høyforræderi og at de dermed ikke kan regnes som norske borgere. Eide mener man må forholde seg til rettslige prinsipper og sier det ikke er lov å frata noen norsk statsborgerskap annet enn ved dom ved en norsk domstol.

Statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for å hente hjem foreldreløse norske barn i Syria. Hun satte tidligere denne uken døra på gløtt for å hente hjem også andre barn dersom foreldrene samtykker til det – men da uten mødrene.