Nå kan skolene søke penger til lærerveiledning

Både kommuner og friskoler som skoleeiere kan søke om tilskudd. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringspartiene ble i budsjettforliket enige om å bevilge 60 millioner kroner til veiledning av nyutdannede lærere. Nå kan skolene søke om penger.

Rundt en av ti grunnskolelærere slutter i jobben sin innen de første fem årene etter endt utdanning, ifølge tall fra SSB.

Det poengterer stortingsrepresentanter fra Høyre, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Venstre.

Større de første årene

– Vi vet at frafallet fra læreryrket er større de første årene i læreryrket, og det er derfor viktig at vi nå styrker veiledningen av nyutdannede lærere. Gode og trygge lærere er avgjørende for elevenes læring, sier Venstres Guri Melby.

Kent Gudmundsen (H) mener det kan være overveldende for en nyutdannet lærer å stå alene foran mange elever.

– Da er veiledning og god støtte fra kolleger viktig for å bidra til trygge, gode og flere kvalifiserte lærere framover., sier han.

Praksissjokket

Han støttes av KrFs Hans Fredrik Grøvan.

– Veiledning av nyutdannede lærere bidrar til mulighet for refleksjon og kan fungere som god hjelp for å komme gjennom praksissjokket på en best mulig måte, sier Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant fra Kristelig Folkeparti.

– Overgangen fra studier til hverdagen i et klasserom kan være stor, og god veiledning kan bidra til å redusere frafallet, sier Frps Roy Steffensen.

Både kommuner og friskoler som skoleeiere kan søke om tilskudd. Det er Utdanningsdirektoratet som administrerer ordningen.