Kun ett politidistrikt har bedt om fast punktbevæpning – ni måneder etter at politikerne sa ja

Bevæpnet politi på Oslo Lufthavn Gardermoen. Illustrasjonsfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Les mer Lukk

Ni måneder etter at Stortinget vedtok at politi på utsatte steder kunne være fast bevæpnet, er muligheten brukt kun ett sted i Norge.

Politiforum får opplyst av Politidirektoratet at bare ett av landets politidistrikter hittil har bedt om å få innføre fast punktbevæpning. Det er Øst politidistrikt, som anmodet om fast punktbevæpning på flyplassen på Gardermoen.

Grethe Løland, politistasjonssjef ved Gardermoen politistasjon, sier til Politiforum at erfaringene er gode etter at det ble innført.

– Vi har ikke fått noen reaksjoner fra publikum eller andre på at vi går bevæpnet. Det vi får kommentarer på er at vi kjører Segway, siden det er store avstander. Det synes folk er morsomt, sier Løland.

Også Elisabeth Rise, seksjonssjef i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet, sier seg godt fornøyd med hvordan ordningen hittil har fungert og påpeker at det er høy terskel for å få innvilget punktbevæpning.

– Det er politidistriktene som vurderer behovet for bevæpning i sitt eget distrikt, og som ut fra enkelte regler i våpeninstruksen anmoder om bevæpning og sender det til oss. Hvis vi mener det er grunnlag for bevæpning ber vi Justisdepartementet om samtykke, sier Rise til Politiforum.

Les også:VG: Partihensyn skal ha forsinket bevæpning-søknad

Wara tillater bevæpnet politi i Oslo for å begrense terrorangrep

Sterke advarsler mot endringer i politiet

Politidirektoratet ønsker ikke generell bevæpning av politiet