Demonstranter stanset og dunket på kongeparets bil i Chile

Demonstranter som er kritiske til laksenæringen, blokkerte veien og dunket på bilen til kongen og dronningen under besøket til den lille bygda Puerto Williams. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Demonstranter som er kritiske til laksenæringen, blokkerte veien og dunket på bilen til kongen og dronningen under besøket til den lille bygda Puerto Williams.

De 40–50 demonstrantene var aldri langt unna da kongeparet var på dagsbesøk i byen.

De fotfulgte kongeparets bilkortesje gjennom det lille stedet, og når bilene stoppet opp tok det ikke lang tid før de ble innhentet, og man igjen kunne høre trommer, slagord og fløyting.

Sikkerhetspolitiet grep inn

Den mest dramatiske hendelsen skjedde da kongeparet skulle forlate flyplassen etter ankomsten. Gruppen med demonstranter hadde tatt oppstilling i veien, og stanset en kort stund bilene, før sikkerhetspolitiet fikk ryddet dem unna.

Demonstrantene kom svært tett på kongeparet og dunket på bilen de satt i. Flere ganger i løpet av dagen så politiet ut til å ha manglende kontroll, og ved flere anledninger kom demonstrantene seg forbi sperringene som politiet hadde satt opp.

Også da kongeparet skulle dra tilbake til flyplassen etter besøket i Puerto Williams dukket demonstrantene opp. Flere av dem var nokså aggressive, og noen av dem ble lagt i bakken på stedet.

Les også:Demonstrasjonskaos under kongebesøk i Chile – dronningen tok grep

Flere demonstrasjoner

Det oppsto kaos da demonstranter blokkerte for kong Harald og dronning Sonja på et torg i den lille byen Punta Arenas i Chile. Dronningen svarte med å gå i dialog med dem. Kongeparet fikk nærkontakt med demonstrantene, som er kritiske til at norsk oppdrettsnæring vil etablere seg i regionen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Kongeparet har under sitt offisielle besøk i Chile møtt på flere demonstranter. Lørdag oppsto det kaos da demonstranter blokkerte for kongeparet på et torg i byen Punta Arenas. Kongen og dronningen fikk nærkontakt med demonstrantene, som er svært kritiske til norsk oppdrettsnæring som er til stede i landet.

Da dronningen og kongen skulle vandre over torget i den lille byen, ble det etter hvert svært trangt om plassen og demonstranter trengte seg på fra alle kanter. De ropte slagord rettet mot kongeparet og landets president.

Da situasjonen ble stadig mer presset, valgte kongeparet å stoppe opp for å snakke med demonstrantene.

– Vi synes det er riktig at de skal blir hørt. Og at vi viser at vi gjerne vil lytte, sa dronning Sonja i etterkant.

– De er helt klart bekymret for egen fremtid

Kongen sa på sin side at demonstrasjonen var et tegn på at demokratiet i Chile fungerer, og viste til at det også er diskusjoner rundt oppdrettsnæringen i Norge.

– De er helt klart bekymret for egen fremtid. Det må de få lov til. Og de må få lov til å gi uttrykk for det. Det må lages regler og lover som gjør at det blir ordentlig bærekraftig også for dem, sa kongen.

Sebastian Viera, en av demonstrantene, lot seg imidlertid ikke imponere av at kongeparet stoppet opp for å snakke med dem.

– Jeg mener dronningen ville gi inntrykk av at hun er en god person ved å snakke med oss. Men det tror jeg ikke på, sa han.

I konflikt med myndighetene

Kong Harald og dronning Sonja blir tatt i mot av den chilenske æresgarden på flyplassen i Santiago. Kongeparet skal være på et seks dager langt statsbesøk i Chile. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Kongeparet er på et seks dagers langt statsbesøk i Chile, som avsluttes søndag.

I Puerto Williams, som er verdens sørligste by, skulle de besøke det antropologiske museet Martin Gusinde og høre om situasjonen og historien til urfolket yaganerne, som holder til i regionen.

Yaganerne er for tiden i konflikt med myndighetene og har markert sin motstand mot at deres opprinnelige territorier skal åpnes opp for lakseoppdrett. Det var derfor ikke uventet at det ble nye demonstrasjoner i forbindelse med kongeparets besøk.

Museumsdirektøren som skulle vise kongeparet rundt på museet, ble ifølge chilenske medier sagt opp like før besøket. Selv har han hevdet at dette er fordi han tidligere har deltatt i yaganernes demonstrasjoner mot lakseoppdrett.