SV jakter makt i storbyene

SV ønsker ordførere i alle landsdeler og vil vinne i alle storbyene i høstens lokalvalg. Men de står nå uten sentrale maktposisjoner i flere store røde byer.

I Oslo har SV befestet sin posisjon godt med blant andre ordfører Marianne Borgen. SV har en representant i byrådet i Tromsø, men uteblir fra byrådene i både Bergen og Trondheim. I alle tre byer er ordføreren fra Ap.

SV-leder Audun Lysbakken lovet fredag endring i sin tale til landsmøtet.

– Vi skal vinne kommunevalget til høsten. Vi skal vinne alle de store byene. Vi skal vokse i distriktene og få ordførere i alle landsdeler, sa han.

I Bergen er det AP, KrF og Venstre som sitter i byrådet. Leder Steinar Nørstebø i Bergen SV er klar på at de nå må kreve innflytelse i Bergen.

– Vi vil ikke sitte på sidelinjen. Vi har over tid hatt så stabilt høy oppslutning at vi må kreve innflytelse, sier Nørstebø til NTB.

Klare ambisjoner

Nørstebøs ambisjon er at SV skal være med å styre Bergen.

– Vår ambisjon er at vi skal ha tilstrekkelig politisk oppslutning til å danne et byråd som skal føre venstresidepolitikk, ikke sentrumspolitikk som i dag, sier han.

Han mener dagens byråd i Bergen ikke har vært tydelig nok i kampen mot profitt i velferd og på behandlingen av de fattigste i samfunnet til å få SVs støtte.

– For oss vil det være politikken som avgjør. Vi kommer til å fremme et helhetlig program, men også konkrete krav i en eventuell forhandlingssituasjon.

Nørstebø sier de ikke har nevnt noen partier de ikke kan samarbeide med. De skiller seg dermed fra lokallaget i Trondheim.

Fosser fram i Trondheim

Trondheim SV brøt nemlig i fjor samarbeidet med Ap og ordfører Rita Ottervik etter at Venstre, som også var i koalisjonen, gikk inn i regjering med Frp. I mars i år gikk Venstre selv ut av koalisjonen med Ap i Trondheim.

SV kan dermed tenke seg å samarbeide med Ap igjen, men kun dersom en eventuell koalisjon er tydelig forankret i venstresiden.

Det sier leder Silje Salomonsen i Trondheim SV. Hun sier SV og Rødts målinger er en klar melding til Ap om høstens lokalvalg.

Både Sv og Rødt fosser fram i Trondheim, og på de siste målingene har SV vært det tredje største partiet i byen. Miljøpartiet De Grønne har nå varaordførervervet, men Salomonsen tror det kan endre seg.

– Det er nærliggende å tenke at vi skal ha varaordføreren hvis vi er så store som det vi ligger an til på meningsmålingene nå, sier Salomonsen til NTB.