Dale: Grensekontroll ikke nok mot vogntogmangler

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) vil ha kontroller der det er størst sjanse for å få tatt dem som ikke følger regelverket. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Kontroller av vogntog på Ørje og i Lærdal har gitt nedslående resultater. Men Jon Georg Dale (Frp) mener grensekontroller ikke er nok for å bedre manglene.

I februar deltok samferdsministeren i kontroll både på grensestasjonen på Ørje og fjellovergangen ved Lærdal, skriver VG.

Rundt 900 kjøretøy ble stanset begge steder. I Lærdal ble det avdekket mangler på 52 prosent av kjøretøyene, og 40 prosent fikk bruksforbud. På Ørje hadde 39 prosent mangler, og 22 prosent ble ilagt bruksforbud.

– Det var prosentvis et høyere antall som ble tatt på kontrollen i Lærdal enn på grensen. Derfor kan vi ikke bare ha grensekontroller, som jeg føler den politiske diskusjonen har dreid seg om. Dette viser at kontroller må gjennomføres der det er effektivt og der det er størst sjanse for å få tatt dem som ikke følger regelverket, sier Dale.

Les også:Nedslående kontroll av utenlandske vogntog: Halvparten fikk kjøreforbud

En 22 år gammel mann døde etter at et utenlandsk vogntog fikk sleng og traff bilen hans utenfor Tromsø 7. januar. Ulykken satte fart på den offentlige debatten om utenlandske vogntog på norske vinterveier.

I 2016 konkluderte Transportøkonomisk institutt (TØI) med at utenlandske tunge godsbiler har atskillig høyere risiko for å bli involvert i trafikkulykker enn tilsvarende norske biler.

Les også:

Utenlandske vogntog har høyere risiko for ulykker – yrkessjåfører ikke overrasket

Vegvesenet vil ha strengere regelverk for vogntog

NAF: Folk vil ha kraftigere lut mot farlige vogntog

Moxnes ber om strakstiltak mot dårlig skodde vogntog

Nye regler for vogntog trolig klare til neste sesong