– Tror VG-saken er det beste som kunne ha skjedd Trond Giske
20. februar: Giske blir enstemmig innstilt som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Ap. 22. februar: Giske trekker sitt kandidatur til arbeidsutvalget i Trøndelag, og valgkomiteen vraker ham til alle verv. Les mer Lukk
NRK-reporter Espen Aas ledet den store debatten om den såkalte dansevideoen på Skup-konferansen, som samler nesten 700 av landets journalister på Tønsberg. Det hele startet som en ny varselssak mot Trond Giske i VG 21. februar, men utviklet seg raskt til å bli en av de aller største presseetiske skandalene i avisens historie.
Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG, som har ledet avisens egen evaluering av dekningen, var første kvinne opp på scenen. Hun fremholdt sin støtte til Sofie, som er kvinnen i videoen, selv om journalist Lars Joakim Skarvøy mener hun skal ha sagt at situasjonen med Giske «ble litt mye».
– Da hadde vi ikke hatt saken på trykk
- Jeg vet ikke hva som ble sagt i det rommet (McDonald's, red. anm), det er to ulike versjoner, men jeg tror på Sofie. Hun har gitt en konsistent og troverdig tilbakemelding til oss. Så det Sofie sier, er det vi legger til grunn, sa hun.
Samtidig gjentok hun at VG-ledelsen på publiseringstidspunktet trodde at Sofie hadde opplevd situasjonen som problematisk og at lederansvaret derfor har sviktet på flere punkter.
- Hadde det vært klargjort at hun ikke opplevde situasjonen som et problem, hadde vi ikke hatt saken på trykk, sa Håndlykken.
Les også:Tidligere VG-redaktør: - Har til gode å se at medier som innrømmer egne feil taper tillit
– Et paradoks
Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen og påtroppende VG-kommentator, mener VG-saken «sett med Trond Giskes briller, var det beste som kunne ha skjedd».
- Er det et paradoks at det kan være at Giske vant på at videoen ble tatt opp i et mediehus som ikke håndterte saken som de skulle? spurte Espen Aas.
- Det blir helt hypotetisk å diskutere ting som ikke har skjedd, men jeg tror det hadde vært verre for Trond Giske dersom videoen hadde levd sitt eget liv. Videoen ser mye verre ut enn den er. Nå bidrar saken til at han får mye sympati. Det aller viktigste for støttespillerne hans, er at dette gir grunnlag til å si at det ikke er alt knyttet til mediedekningen som har vært bra, sa Tone Sofie Aglen.
Hun tror mange sitter med en følelse av at metoo-dekningen «ble litt mye».
- Jeg opplever at det i politiske miljøer og i Trøndelag Arbeiderparti stilles spørsmål ved om kritikk av mediedekningen er det samme som å si at man ikke anerkjenner varslere eller metoo.
- Flyttet vi de presseetiske grensene på noen måte under dekningen av metoo? spurte Espen Aas på et senere tidspunkt.
Les også:- VG har et vondt år i vente
– Den største politiske skandalen
- Jeg mener vi holdt oss innenfor rammene. Vi har vært opptatt av at det skulle være de samme presseetiske rammene som skulle ligge til grunn. Det var en bølge som kom og da må vi være ekstra bevisste på hvordan vi skulle håndtere den. Man så store forskjeller på dekningen i Norge og Sverige, og i grove trekk ble det gjort gode vurderinger, sa Tora Bakke Håndlykken.
- Hovedbudskapet fra Sofie var at hun ikke ville ha noen sak. Hun synes ikke det er attraktivt å havne i sentrum for den største politiske skandalen i Norge. Det er lett å forstå, sa Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen.
- En annen ting vi ikke har snakket så mye om, men som er et viktig element, er at ting ikke blir borte. Det blir liggende på nett livet ut. Da er du jenta på videoen til du sitter på gamlehjemmet. Jeg har ingen fasitsvar på hvordan vi skal løse det, fortsatte hun.
Les også:Sofie om VG-journalist: - Han sier indirekte at jeg lyver
– Mange svarte hull
Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten, mener hele bransjen har noe å lære av saken.
- Vi har lært at det er lurt å investere mye tid i måten man snakker med kilder på, også tenker jeg at det er utrolig viktig læring at vi jobber med det strukturelle og går etter systemkritikken, og ikke kritikken av enkeltpersoner. Så stiller saken seg annerledes når du har maktpersoner som Trond Giske, sa hun.
Aftenposten var blant avisene som valgte å sitere VGs opprinnelige sak.
- Vi hadde diskusjon i reaksjonen om vi skulle sitere VG. I dette tilfellet var en av de tingene som var utslagsgivende for at vi siterte VG. Vi opplevde at det var levert en formell bekymringsmelding, men vi så også at det var mange svarte hull i historien.
Les også:Giske om ny NRK-skatt: - NRK blir mer sårbare for politisk motiverte kutt
(Artikkelen er først publisert i Kampanje)