Fem års fengsel for bedrageri i Johnsen Oil-saken

Oslo tingrett dømte mannen til fem års fengsel for omfattende bedragerier over flere år. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Les mer Lukk

En mann i 50-årene er dømt til fem års fengsel for det retten omtalte som kyniske og utspekulerte bedragerier i Johnsen Oil-saken.

Etter 44 dager i retten og forklaringer fra 42 vitner var ikke retten i tvil: Mannen ble dømt for å ha svindlet investorer for 53 millioner kroner, for utroskap på mer enn 25 millioner og for skatteunndragelse på over 1,2 millioner. Dommen falt i Oslo tingrett fredag, skriver Dagens Næringsliv.

Fra 2006 til 2013 ble investorer fra en rekke europeiske land lurt til å tro at Johnsen Oil hadde funnet en ny og effektiv måte å rense olje på, skriver avisen. Mange satset millionbeløp på å kjøpe aksjer i selskapet.

«Tiltalte var hjernen eller hovedmannen bak opplegget», heter det i dommen. Retten vektlegger også at de straffbare forholdene har foregått i flere år.

Økokrim ba om seks års fengsel, men mannen fikk altså en dom på fem år. I tillegg blir 11,4 millioner kroner inndratt.

Forsvarer Bendik Falch-Koslung sier dommen kommer til å bli anket fordi han og klienten er uenige i rettens bevisvurdering og rettsanvendelse.