Norsk ordfører vil spre bildelingsløsning til hele verden

Ordfører Thor Edquist (H) sprer det glade budskap om Haldens elbilløsning til hele verden. Han er på plass i Santiago hvor han blant annet skal holde foredrag under et næringslivsarrangement. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

Halden kommune deler elbiler med innbyggerne sine. Ordfører Thor Edquist (H) mener løsningen kan spres til hele verden, og har dratt ut for å promotere den.

Denne uken er Edquist i Santiago i Chile for å holde foredrag om ordningen og dele sine erfaringer i forbindelse med det norske statsbesøket.

– Løsningen går ut på at vi har elektriske biler som vi deler med innbyggerne i byen. Dette er noe som kan spres til alle kommuner i hele verden. Når vi ser køene og antallet biler som er her i Santiago, så behøver de i hvert fall smarte løsninger, sier han til NTB.

Kommunen har vunnet flere priser for sine smartbyløsninger, og Edquist deler gjerne erfaringene med andre.

Elbilordningen til Halden går ut på at kommunen leier en rekke elbiler til egen bruk fem dager i uken mellom klokka 8 og 16.

I helgen og på kvelden, når de fleste kommunalt ansatte har gått hjem, blir bilene gjort tilgjengelig for leie for byens innbyggere. Dermed utnyttes ressursene bedre.

– Vi ser det er nødvendig å satse på smarte løsninger i framtiden for å drifte kommunen så rasjonelt som mulig, sier Edquist.

Interessen er allerede til stede i Chile. Ordføreren har blant annet blitt intervjuet av chilensk TV, og kanskje kommer de til Norge for å følge opp saken senere i år.

– Folk er veldig interesserte, sier ordføreren.