Drapssiktet i Haugesund nekter straffskyld – mener han var utilregnelig

Krimteknikere jobber på gravlunden i Haugesund der den 67 år gamle kvinnen i 60-årene ble angrepet med øks forrige tirsdag. Hun døde av skadene hun fikk. En 48 år gammel mann er siktet for drapet. Foto: Kjell Bua / NTB scanpix Les mer Lukk

Mannen som er siktet for å ha drept 67 år gamle Bærums-kvinnen Bjørg Marie Skeisvoll Hereid i Haugesund i forrige uke, nekter straffskyld.

– Han erkjenner ikke straffskyld med bakgrunn i at han mener at han ikke var tilregnelig på gjerningstidspunktet, sier påtaleansvarlig Thor Buberg.

48-åringen ble onsdag avhørt på nytt.

– Siktede knytter seg til handlingen, uten at politiet ønsker å kommentere dette ytterligere nå, sier Buberg.

Den 67 år gamle kvinnen var bosatt i Bærum, men hadde en bolig i Haugesund. Hun ble funnet kritisk såret på en kirkegård i Haugesund, etter å ha blitt angrepet med øks. Dagen etter opplyste politiet at hun var død som følge av skadene.

Oppførte seg truende

Mannen har ikke knyttet seg til hendelsen i tidligere avhør.

– Han forklarer seg svært usammenhengende og virker psykisk syk, sa hans forsvarer, advokat Erik Lea, til TV 2 etter et politiavhør onsdag i forrige uke.

Ifølge vitner var mannen truende før drapet skjedde. Han skal først ha forsøkt å bryte seg inn i en bolig med det som angivelig er en øks.

Mannen skal videre ha stått i en bilvei og truet bilister med en stokk. 48-åringen stoppet en bil og satt seg inn i baksetet og hevdet at han var politimann. Bilen skal ha kjørt mannen 1,5 kilometer til Vår Frelses gravlund, skriver TV 2.

Anbefalte tvungen psykisk helsevern

Den siktede mannen er tidligere straffedømt, og har et langt kriminelt rulleblad. Han har slitt med omfattende rusproblemer i årevis. I 2017 var han siktet for trusler og voldtekt av en kvinne. Han ble da undersøkt av sakkyndige, som anbefalte tvungent psykisk helsevern, ifølge Dagbladet.

Den gangen kunne ikke de sakkyndige utelukke at mannen hadde utviklet en «kronisk psykotisk tilstand uavhengig av rusmidler». Det ble konkludert med at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Saken ble henlagt og mannen ble sluppet fri.