Tidligere høyesterettsdommer støtter fagdommerne i Jensen-saken

Eirik Jensen forlater retten etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett satt til side juryens kjennelse i Jensen-saken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Les mer Lukk

Tidligere høyesterettsdommer Edvin A. Skoghøy sier juryens kjennelse i Jensen-saken ville gjort en dom umulig, og at korrupsjonsdom avhenger av narkotikadom.

Juryen fant tidligere polititopp Eirik Jensen skyldig i korrupsjon, men ikke i innførsel av narkotika. Fagdommerne valgte å avvise juryens narkotika-frikjennelse.

– Fagdommerne gjorde det eneste riktige, sier Skoghøy til NRK.

Skoghøy forklarer at når lagmannsretten skal gjøre en straffeutmåling for grov korrupsjon, må de beskrive handlingen man utmåler straff for. Ifølge Jensen-tiltalen var det korrupsjon til medvirkning til innførsel av narkotika.

– Det ville vært en ganske umulig oppgave for fagdommerne når juryen frifant for det som var grunnlaget for korrupsjonshandlingen. For lagmannsretten ville det ha vært tilnærmet umulig å skrive en dom og utmåle en straff på grunnlag av juryens svar, sier den tidligere høyesterettsdommeren.

Jensens forsvarer John Christian Elden valgte å anke fagdommernes tilsidesettelse av juryens kjennelse. Høyesterett vil bruke flere uker på å behandle tilsidesettelsen.

Innsikt:Dette skjer videre i Jensen-saken

Tidligere kollega av Jensen:– Han var nok optimistisk, men så kom dødsstøtet

Samleside:Her finner du alt om Jensen-saken