Nordmenn tatt i Europol-aksjon mot elektroniske angrep

Illustrasjonsfoto
Europol har tatt ned en stor markedsplass for kjøp av elektronisk angrep på internett. Flere norske brukere skal ha kjøpt tjenester og angrepet ulike mål.

Tjenestenektangrep (DDoS) er et elektronisk angrep på internett. Målet er å hindre at brukeren av en tjeneste får tilgang. Angriperen kan for eksempel sende mange forespørsler eller data mot en nettside slik at tjenesten stopper opp.

Kripos har mottatt informasjon om flere norske brukere som er sporet opp i aksjonen. Flere av dem er mindreårige, og politiarbeidet har derfor vært forebyggende.

Kripos har den siste tiden delt informasjon med politidistriktene der brukerne bor. Lokalt politi har gjennomført flere forebyggende samtaler med disse. Noen av dem er anmeldt for forholdet, og sakene etterforskes av politiet.

Europol gjennomførte Operasjon Power Off i samarbeid med nederlandsk og engelsk politi og tok ned en stor markedsplass for kjøp av tjenestenektangrep. Markedsplassen hadde omtrent 151.000 registrerte brukere og det var registrert fire millioner tjenestenektangrep derfra.

Målene for angrepene var alt fra statlige institusjoner, banker, private virksomheter, samt angrep mot aktører innenfor onlinespill.

Aktuelt:Åtte pågrepet i stor politiaksjon på Østlandet