Flere hundre evakuert i Lofoten på grunn av skredfare

Meteorologisk institutt opplyste mandag formiddag at det hadde blitt satt ny snørekord i Flakstad i Lofoten. Foto: Redningsskøyta Det Norske Veritas / NTB scanpix Les mer Lukk

Hundrevis av innbyggere er evakuert etter at snø og skredfare har skapt kaos i Lofoten. Politiet advarer beboere som har nektet å forlate sine hjem.

– Noen husstander valgte å ikke etterkomme oppfordringen vår om evakuering. Vi tar en ringerunde til dem nå og oppfordrer dem på det sterkeste å evakuere. Skulle det gå et ras nå, er det usikkert hvor raskt vi kan hjelpe dem, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Nordland politidistrikt til NTB natt til tirsdag.

Totalt skal rundt 100 personer fra Skjelfjord og 100 fra Ramberg være evakuert. Det har gått et skred som stenger veien i området. Noen måtte derfor evakueres med båt.

– Det er utfordrende å gjennomføre evakueringen i området fordi det er store snømengder og skredfare langs veien, skrev politiet i Nordland i en pressemelding.

Ny rekord

Meteorologisk institutt opplyste mandag formiddag at det hadde blitt satt ny snørekord i Flakstad i Lofoten. På et døgn var snømengden da økt med 65 centimeter til totalt 130 centimeter. Meteorologene har imidlertid kun målinger tilbake til 2007.

I Flakstad kommune i Lofoten var skolene stengt som følge av de enorme snømassene. På ettermiddagen dro kystvaktskipet KV Heimdal til Flakstad kommune for å bistå med evakuering av innbyggere, skrev Lofotposten.

– Vi vurderer om de skal fraktes ut med bil, eller om det er tryggere å ta dem ut med båt. KV Heimdal kommer til Skjelfjord for å bidra om det blir nødvendig, sa rådmann Erling Sandnes til Lofotposten.

Krisestab

Et SeaKing redningshelikopter med to politibetjenter ble sendt til området. I Vestvågøy kommune er det satt krisestab, og beboere i Ballstad har blitt evakuert. En redningsskøyte har hentet beboere på Ballstadlandet.

Politiet ber alle folk i Lofoten om å unngå skredutsatte områder.

– Dersom man ikke må ut, anbefaler politiet at man holder seg innendørs inntil skredfaren er avklart og veiene brøytet, lyder oppfordringen fra Nordland politidistrikt.

Hovedveien gjennom Lofoten, E10, er stengt fra Nappstraumen og vestover. Snøskredvarslingstjenesten varsom.no betegner snøskredfaren i Lofoten som betydelig både mandag og tirsdag.

Befaring tirsdag

Geolog Odd Arne Mikkelsen skal befare fjellpartiene tirsdag morgen, og værvarselet er oppløftende, skriver Vestvågøy kommune i en pressemelding. Statens vegvesen kommer også med helikopter, som Forsvaret stiller med, for å skyte ned snøpartier.

Det vil kunne gi verdifull informasjon om snøpartienes tilstand, ifølge geologen.

Skredfaren i Lofoten betegnes som betydelig. Allerede har det gått flere skred vest i Lofoten i løpet av mandagen. Ingen har hittil blitt skadd, men da fylkesmann Tom Cato Karlsen i Nordland fikk en orientering om saken, oppsummerte han det slik til NRK :

– En særdeles farlig situasjon.

To geologer vil vurdere når de evakuerte kan flytte hjem igjen.