Anonym bygård skal tilbake til fordums prakt

Hasselgården i Oslo sentrum skal pusses opp (høyre) slik at den ser tilnærmet lik ut det opprinnelige uttrykket fra 1902. Nederst til venstre slik Hasselgården ser ut i dag etter oppussingen på 1970-tallet. Foto: Bymuseet / Wikipedia Commons / Kirkestuen AS. Les mer Lukk

– Noen ganger går framskrittet bakover, sier rehabiliteringsfirmaet som setter den sentrale bygården i Oslo sentrum tilbake til sin opprinnelige prakt.

Bygården som nå skal pusses opp er Hasselgården i Torggata 1, rett nedenfor Glasmagasinet i Oslo sentrum.

Da bygården åpnet i 1902 hadde bygget en fasade preget av spir og flotte dekorasjoner. Men da bygget ble renovert på 1970-tallet var betong det aller hotteste - og bygården endte opp som en grå, ugjenkjennelig kloss få forbipasserende ofrer et blikk.

Det skal det bli slutt på nå. For tiden fjernes den grå betongen, og fasaden får en overhaling for å settes tilbake til mer fordums prakt, melder rehabiliteringsfirmaet Kirkestuen.

– Vi har fått oppgaven med å tilbakeføre bygget, og i august startet vi prosjektet. Hasselgården skal bli tilnærmet lik slik den så ut opprinnelig, med unntak av tårnet, skriver Kirkestuen på Facebook om restaureringsjobben de nå er i full gang med.

De beskriver prosjektet som et fantastisk løft som vil bli porten inn i nye Torggata.

– Noen ganger går framskrittet bakover, skriver Kirkestuen på Facebook.

Les også:
Templer for moderne arkitektur
Nationaltheatret i kritisk dårlig stand