KrF varsler forsvarsomkamp

Knut Arild Hareide varsler omkamp om endringer i Forsvaret i regjeringsforhandlingene som starter 2. januar. Foto: Frederik Ringnes / Forsvaret / NTB scanpix Les mer Lukk

Knut Arild Hareide varsler at KrF vil ha omkamp om landmakten og organiseringen av Hæren i Nord-Norge når partiet går i regjeringsforhandlinger neste uke.

– Vi er ikke enig i de løsningene som er valgt, verken når det gjelder 2. bataljon, helikopterløsningen for Hæren eller utsettelsen av stridsvognfornyelsen, skriver KrF-leder Knut Arild Hareide i en SMS til VG.

Etter at Stortinget vedtok forsvarsbudsjettet 17. desember, slo forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fast at regjeringens forslag til videreutvikling av landmakten ble vedtatt, samt endringen av Brigadens 2. avdelingen fra en stående styrke til en bataljon på tilkalling.

Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), mener regjeringen mangler formell hjemmel for å starte nedbyggingen. Forsvarsministeren avviser dette overfor avisen.

Les også.Forsvarsansatte frykter privatisering

– Sender signaler om at vi ikke er en troverdig alliert

Hareide: Bør prioritere landmakten

Knut Arild Hareide er kritisk til regjeringens satsing på forsvaret av Norge. Les mer Lukk

Ap og KrF har flere ganger hevdet at regjeringen har brutt og ikke fulgt opp forsvarsforliket som de to partiene var med på høsten 2017, samt helikopterforliket og en tidligere anskaffelse av stridsvogner enn det regjeringen hadde foreslått.

Hareide, som ikke selv skal delta i forhandlingene som starter 2. januar, sier Norge bør prioritere landmakten høyere.

Les også:Forsvaret utsetter hevingen av fregatten Helge Ingstad til neste år

Forsvaret forbereder søksmål mot tankskipet