Havarikommisjonen: Fregatten forvekslet tankskipet med terminal

Your browser doesn't support HTML5 video.

Havarikommisjonen: Fregatten forvekslet tankskipet med terminal Les mer Lukk

Besetningen på fregatten KNM Helge Ingstad trodde i forkant av kollisjonen at tankskipet Sola TS var «et stasjonært objekt», ifølge Havarikommisjonen.

Kommisjonens foreløpige analyse er at ingen enkelt handling eller hendelse ledet til fregattulykken. Den skyldes flere faktorer og omstendigheter. En av faktorene var misforståelsen som oppsto på broen på Helge Ingstad da de oppdaget lysene fra tankeren.

– Tankskipet lå først til kai. Fordi det forberedte avgang, var det vanskelig å skille mellom lyset fra skipet og terminalen. I tillegg var det ingen bevegelse. Dette har bidratt til at besetningen på fregatten tidlig fikk inntrykk av at lyset tilhørte et stasjonært objekt, sa fagleder Ingvild Ytrehus i Statens Havarikommisjon.

Les også:Gassco fryktet eksplosjon etter Helge Ingstad-havariet

Misforståelse

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad ved Øygarden i Hordaland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Les mer Lukk

Denne forståelsen av situasjonen fortsatte også etter vaktskiftet, som skjedde cirka 6 minutter før skipene traff hverandre. Dekkslyset på tankskipet ble stående på, også under sammenstøtet, ifølge kommisjonen.

– Tankskipets bruk av dekkslys førte til at besetningen på Helge Ingstad ikke så navigasjonslanternene på Sola TS, sa Ytrehus.

Spørsmålet om ikke KNM Helge Ingstad, som var i kjent farvann, burde ha oppfattet at tankskip som Sola TS lå til kai med dekkslys, kunne kommisjonens direktør William J. Bertheussen ikke gi noe fyllestgjørende svar på. Dette er noe kommisjonen vil se på i de videre undersøkelsene.

Trodde de kommuniserte med andre

Da fregatten ble kalt opp over kommunikasjonssambandet, meldte de at de ikke kunne dreie styrbord, basert på misforståelsen om at lysene var stasjonære.

– De trodde dessuten at de kommuniserte med et av de tre nordgående fartøyene som de fulgte på radaren. Det var først like etter dette at besetningen på KNM Helge Ingstad ble klar over at de var på kollisjonskurs, og da var det ikke mulig å unngå kollisjonen, heter det i rapporten.

Like før ulykken slo tankskipet «full bakk», mens fregatten i siste liten prøvde på en unnamanøver.

Les også:Lasteskip i nestenkollisjon kort tid før fregattulykken

Konstruksjonsfeil

Misforståelsen i forkant av ulykken fikk dramatiske konsekvenser grunnet en konstruksjonsfeil. Store vannmasser flommet inn og fylte rom etter rom under dekk.

Skadene på KNM Helge Ingstad forårsaket under kollisjonen med tankskipet Sola. Foto: KV Bergen / Forsvaret / NTB scanpix Les mer Lukk

Skipet tapte stabilitet, men vurderingen var at det kunne la seg redde. Fregatten grunnstøtte i fjæresteinene ti minutter etter sammenstøtet.

– Havarikommisjonen har gjort et sikkerhetskritisk funn i tilknytning til fartøyets vanntette inndeling. Dette må antas å gjelde de fire øvrige fartøyene i Nansen-klasse fregatt, skriver Havarikommisjonen i et vedlegg til rapporten som ble presentert.

De skriver at forholdet umiddelbart må rettes opp. Sjøforsvaret har fire andre fregatter i samme klasse som Helge Ingstad. Det utelukkes heller ikke andre skip fra samme leverandør, det spanske verftet Navantia, også kan ha samme kritiske svakhet.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil ta opp feilen med verftet.

Les også:Amerikansk offiser på Helge Ingstad skal avhøres

(VIDEO: Forsvaret forbereder hevingen av Helge Ingstad)

Your browser doesn't support HTML5 video.

Forsvaret forbereder hevingen av Helge Ingstad Les mer Lukk

– Alvorlig

Det er innført midlertidige tiltak om bord på de øvrige fregattene i Nansen-klassen etter det sikkerhetskritiske funnet.

– Som det kom fram i kommisjonens rapport, så har det medført at vi passerer statusen «poor stability» og inn til «lost ship». Det er helt klart at det er alvorlig i tilfellet Helge Ingstad, sa sjøforsvarssjef Nils Andreas Stensønes til NTB på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Blant tiltakene som er innført, er materiell som kan tette skade, samt at besetningen er forberedt på å iverksette tiltak hvis det kommer vann inn.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sa at Forsvaret ikke har noe grunnlag i dag for å si at dette er så alvorlig at de må ta alle fartøyene ut av drift.