Henlagt overgrepsanmeldelse med i tiltalen mot Ludvigsen

Den tidligere Høyre-toppen og fiskeriministeren Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre asylsøkere. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix Les mer Lukk

Da politiet fikk en overgrepsanmeldelse mot tidligere statsråd Svein Ludvigsen (72) i fjor, tok politiet fram en anmeldelse fra 2015 som var henlagt.

– Da vi fikk en anmeldelse for snart ett år siden, tok vi fram en anmeldelse mot Ludvigsen som var blitt henlagt. Dette forholdet er fornærmede nummer tre i tiltalen, sier politiinspektør Elin Norgård Strand ved Troms politidistrikt til Aftenposten.

Anmeldelsen som ble levert i desember 2015, ble henlagt i april 2016 på grunn av bevisets stilling, skriver VG. Ifølge Aftenposten er den fornærmede en mann i 30-årene.

Nekter straffskyld

Ludvigsen nekter straffskyld for det han er tiltalt for.

– Han har hatt kontakt med alle disse tre, men han har ikke hatt kontrakt med dem på den måten som er beskrevet i tiltalen, sier Ulf E. Hansen, Ludvigsens forsvarer, til VG.

Hansen sier videre at Ludvigsen har vært en engasjert mann i mange henseende, både med flyktningpolitikk og barnevern.

– Han har vært en mann som har vært veldig engasjert, og på den måten har han også truffet disse personene, sier han til avisen.

Tvunget til seksuell omgang

Det var i desember i fjor det ble levert en overgrepsanmeldelse mot Ludvigsen som førte til at han ble pågrepet og varetektsfengslet 3. januar i år. I desember var en av de tre fornærmede i kontakt med Uteseksjonen i Oslo kommune, som fulgte ham til politiet i Oslo, ifølge Aftenposten. Der ble han bistått med å anmelde Ludvigsen for seksuelle overgrep. Saken ble videresendt til Troms politidistrikt.

Tiltalen mot tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen ble offentliggjort onsdag. Han skal ifølge tiltalen ha tvunget unge asylsøkere til seksuell omgang ved å gi inntrykk av at han kunne gi og frata dem statsborgerskap. De fornærmede i saken er 40 til 50 år yngre enn den nå pensjonerte politikeren.