Tidligere statsråd Svein Ludvigsen tiltalt for seksuelle overgrep

Your browser doesn't support HTML5 video.

Solberg: – Svært alvorlig tiltale
Tidligere fylkesmann i Troms, Høyre-nestleder og statsråd Svein Ludvigsen (72) er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre personer. 

Statsadvokat Tor Børge Nordmo offentliggjorde sin konklusjon klokka 10 onsdag.

Like etter nyttår 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede.

Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

Ifølge tiltalen har overgrepene begått i perioden 2011 til 2017.

Misbruk av sin stilling

Tiltalen omhandler forhold hvor Ludvigsen skal ha misbrukt sin stilling overfor en person i tiden 2011–2014 og hvor han skal ha misbruk av stillingen eller et tillitsforhold psykisk utviklingshemming overfor en annen ved en anledning mai-juni 2014.

Tiltalen omhandler også forhold hvor Ludvigsen skal ha utnyttet to personer i en sårbar situasjon til seksuelle formål, i tiden fra 2011 til 2017 og et tilfelle som skal ha skjedd sommer/høst 2014.

Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld.

Fakta om Svein Ludvigsen og saken mot ham  

* Norsk politiker fra Høyre.

* Født 18. juli 1946 i Hillesøy i Troms.

* Nestleder i Høyre i perioden 1990–1991.

* Stortingsrepresentant for Troms i årene 1989–2001 og leder av næringskomiteen i 1993–1997.

* Fiskeriminister i perioden 2001–2005.

* Fylkesmann i Troms fra 2001 til 2014, men tiltrådte først i 2005.

* Like etter nyttår 2018 ble Ludvigsen pågrepet og siktet for å ha utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell kontakt med en mann. Siktelsen ble etter hvert utvidet til å gjelde tre fornærmede. Alle tre kom til Norge som asylsøkere.

* Torsdag 4. januar ble han varetektsfengslet i en uke. Uken etter ble fengslingen forlenget med fire uker til 8. februar. Han ble deretter løslatt. Han erkjenner ikke straffskyld.

* Før sommerferien tok Ludvigsen selv initiativ til å bli avhørt på nytt, med henvisning til at han ikke hadde hatt tilgang til egne notater under avhørene.

* I august sendte statsadvokat Tor Børge Nordmo saken tilbake til politiet slik at de kunne sluttføre etterforskningen.

* Onsdag 28. november tok statsadvokaten ut tiltale mot Ludvigsen.

Kilder: NTB og SNL

– Innflytelsesrik

Statsadvokaten bekrefter at Ludvigsens rolle som innflytelsesrik politiker fra både lokal- og nasjonalpolitikken, og som fylkesmann i Troms er helt sentralt i tiltalen.

– Man etablerer et overmaktforhold i kraft av stillingen. Det er det vi mener han har utnyttet, sa Nordmo i forbindelse med offentliggjørelsen av tiltalen.

Av tiltalen går det fram at overgrepene skal ha skjedd på flere ulike steder, blant annet i Ludvigsens hytte, hjemme i huset hans, på Fylkeshuset i Tromsø og flere ulike hoteller i Oslo.

Stortingsmann og Høyre-nestleder

Ludvigsen var i en årrekke en sentral skikkelse i Høyre. Han ble valgt inn for første gang på Stortinget i 1989.

Fra 1990 til 1991 var han andre nestleder i Høyre.

Fra 2001 til 2005 var Ludvigsen fiskeriminister- og kystminister i Bondeviks andre regjering. Derfra gikk han rett inn i jobben som fylkesmann i Troms, en jobb han hadde til han gikk av med pensjon i 2014.

Daværende fiskeriminister Svein Ludvigsen (t.v.) og Kjell Magne Bondevik i stortingssalen. Les mer Lukk