PFU skal behandle klager på nazi-karikatur: – Svært støtende for jøder og israelere

Provoserer: Finn Graffs tegning av den israelske statsministeren har skapt reaksjoner. Pressens Faglige Utvalg skal behandle to klager på tegningen i dag, blant annet fra den israelske ambassaden. Les mer Lukk

Tidligere har Pressens Faglige Utvalg avvist klager på satiretegninger.

Onsdag skal Pressens Faglige Utvalg (PFU) ta stilling til hvorvidt en karikaturtegning av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som stod på trykk i Dagbladet i august, bryter med god presseskikk. Tegningen, som er laget av Dagbladets tegner Finn Graff, viser Netanyahu som retter en knyttneve mot en druser. (Drusere er en religiøs minoritet som regnes som en gren av sjiaislam, men som også har elementer fra kristendom og mystisisme. Red. anmerkning.)

Det mest iøynefallende med karikaturen er at Netanyahus armer og bein er formet som et hakekors. En benk er utstyrt med et skilt med påskriften «Whites only», som mange vil forbinde med raseskillepolitikken i USA og apartheid-regimet i Sør-Afrika. Tegningen ble trykket sammen med kommentarartikkelen «Israels drusere gruser Netanyahu».

Bakteppet er en omstridt lov som flere mener gjør ikke-jøder til annenrangs borgere og legaliserer diskriminering av Israels minoriteter. Den drusiske minoriteten, som er velintegrert i Israel, er blant dem som har protestert sterkt.

Les også:Israel reagerer sterkt på nazi-karikatur i Dagbladet

– Svært støtende

PFU har mottatt to klager på tegningen, den ene fra Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, og den andre fra Hanne Martine Stabursvik, som har bakgrunn i organisasjonen Med Israel for fred (MIFF).

Ambassadøren viser til en definisjon på antisemittisme som The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) står bak, og påpeker at Norge er en av de 31 medlemmene i IHRA. Han skriver:

«Ifølge definisjonen er det å sammenligne staten Israel med nazi-Tyskland er antisemittisme. Det er en definisjon som er bredt anerkjent som norm for hva som er antsemittisme og hva som ikke er det. (…) Antisemittisme kledd opp i ytringsfrihetens antrekk er fortsatt antisemittisme», heter det i klagen fra ambassadøren.

Tegningen er ifølge Hanne MartineStabursvik «antisemittisk og svært støtende for jøder og israelere», fordi «den insinuerer at jøder og israelere oppfører seg som nazister».

Les også: Arne Jensen om Dagbladets nazi-karikatur: – Må være innenfor

Artikkelen ble først publisert av Kampanje.no