Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drapet på Heikki Bjørklund Paltto

Your browser doesn't support HTML5 video.

Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for drapet på Heikki Bjørklund Paltto Les mer Lukk

Makaveli Lindén har i avhør med norske etterforskere i Frankrike erkjent straffskyld for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen i Oslo 15. oktober.

Det er Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, som gir disse opplysningene til norsk presse i Dijon. Forsvareren har sammen med norsk politi og en rettspsykiatrisk sakkyndig gjennomført et avhør av den 20 år gamle svenske mannen i forhørsretten i Dijon tirsdag.

– Han har erkjent ran og forsettlig drap, noe som er i samsvar med siktelsen. Nå vil det bli videre prosess fram mot utlevering. Han har samtykket til det, så det kan gå fort, sier Storrvik til NTB.

Les også:Makaveli Lindén innrømmer drapet på Majorstuen

– Angrer

Mandag 15. oktober ble 24 gamle Heikki Bjørklund Paltto fra Mysen funnet drept i leiligheten sin i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Ved hjelp av overvåkingsbilder ble svenske Makaveli Lindén identifisert og siktet for drapet, og han ble etterlyst internasjonalt. En drøy uke senere – tirsdag for en uke siden – ble han pågrepet på jernbanestasjonen i den østfranske byen Dijon.

– Han er preget av situasjonen, av anger for det som er skjedd. Han gir en beskrivelse av det som faktisk skjedde, sier Storrvik.

Advokaten sier at Lindén i avhøret har innrømmet å ha brukt rusmidler mens han var i Norge.

Det var et stort sikkerhetsoppbud i retten under avhøret. Lindén var, ifølge Storrvik, helt rolig og merkbart sliten etter det ukelange oppholdet i fransk fengsel.

Forhørsdommer

Storrvik kan ikke gi videre opplysninger fra avhøret og begrunner dette med hensynet til etterforskningen.

Avhøret tirsdag foregikk i forhørsretten i Dijon hvor Lindén har vært fengslet siden pågripelsen. En fransk forhørsdommer gjennomførte det flere timer lange avhøret basert på innspill fra de norske drapsetterforskerne og politiadvokatene og forsvarerne i saken.

– Det er alltid viktig for oss å få alle detaljer om alle funn. Det er derfor vi ikke tidlig går ut med informasjon. Det er nødvendig å kontrollere alle hans opplysninger. Det er det vi jobber med nå, sa politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt under en pause i avhørene tidligere tirsdag.

Fransk politi har opplyst at Makaveli Lindén ikke var væpnet da han ble pågrepet i forrige uke. Statsadvokat Pascal Labonne-Collin sa til VG at drapsvåpenet trolig var blitt funnet på åstedet i Oslo.

– Den informasjonen har ikke vi sendt til fransk politi, så det er en uttalelse jeg har valgt å ikke kommentere. Vi har fått forklaringer om drapsvåpenet i dag, men vi må ettergå dette nøye før vi kan si noe mer om det, sa Hatlo til NTB etter at avhøret av Lindén var ferdig tirsdag kveld.

Observert

I avhøret har 20-åringen også blitt observert av rettspsykiater Synne Sørheim som skal vurdere et eventuelt spørsmål om tilregnelighet i saken.

Etter at han ble prøveløslatt på sensommeren i år etter en dom i Sverige, ble Lindén overført til et internat for unge menn med avhengighetsproblemer. Ifølge VG ble behandlingen der avsluttet bare ni dager før Heikki Bjørklund Paltto ble drept.