Russiske politikere krever sikkerhetsgaranti for å reise til Norge

Russiske myndigheter sier de ikke vil sende tjenestemenn til Norge uten å få sikkerhetsgarantier av norske myndigheter. Bakgrunnen er spionsiktelsen mot Mikhail Botsjkarev (bildet). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Les mer Lukk

Representanter for Russlands føderale forsamling vil ikke delta på arrangementer i Norge uten å få sikkerhetsgaranti fra norske myndigheter, skriver VG.

Bakgrunnen er fengslingen av den russiske tjenestemannen Mikhail Botsjkarev, som ble spionsiktet etter å ha deltatt på et internasjonalt IT-seminar på Stortinget i september.

– Vi forventer en unnskyldning og en garanti om at senatorene og ansatte i føderasjonsrådet som deltar på arrangementer i Norge, vil bli beskyttet. Vi vil ikke dra på besøk så lenge det ikke foreligger noen slik garanti ennå, sier formann Valentina Matvijenko i føderasjonsrådet i Russland ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti, som VG siterer.

Hun sier føderasjonsrådet vil informere Norge offisielt om at russiske politikere, under nåværende forhold, ikke kan delta på planlagte arrangementer i Norge. Samtidig sier hun at Russland er interessert i å gjenopprette det gode forholdet til Norge.

– Jeg håper at den norske siden vil innrømme sin feil, så er vi klare til å lukke dette kapittelet, sier hun ifølge RIA Novosti.

Botsjkarev er fortsatt siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, men han ble løslatt fra varetekt forrige uke. Russland har hele tiden hevdet at anklagene mot russeren var grunnløse, og har krevd en unnskylding.