70 år siden «Bukken Bruse» styrtet: Filosof reddet livet fordi han røykte

Et av Det Norske Luftfartsselskaps sjøfly, den nordgående flygende hurtigrute "Bukken Bruse" havarerer under landing i sterk vind i sjøflyhavnen ved Hommelvik den 2. oktober 1948. 19 mennesker omkommer. Her det havarerte flyet. Foto NTB scanpix. Les mer Lukk

Til sammen 19 personer omkom da ruteflyet «Bukken Bruse» styrtet ved Hommelvik i Trøndelag 2. oktober 1948. Den britiske filosofen Bertrand Russel overlevde styrten fordi han røykte.

Det var 45 personer om bord i sjøflyet «Bukken Bruse» på vei fra Fornebu til Hommelvik ved Trondheim den skjebnesvangre lørdagen i begynnelsen av oktober 1948.

Været var dårlig, og landingsforholdene for den erfarne kaptein John Strandrud var utfordrende, preget av turbulens og kraftig vind.

Da flyet skulle lande gikk det galt.

Den firemotors store Sandringham-maskinen fikk en kraftig kastevind over seg og høyre pongtong slo ned i sjøen så voldsomt at den knakk. Høyre vinge traff dermed vannet, deretter tippet flyet over og sammenstøtet var så hardt at hele forpartiet ble brukket av og flyet begynte å fylles med vann. 38 passasjerer og en besetning på syv var i livsfare. En flyvertinne mistet livet momentant i det kraftige sammenstøtet.

Av de totalt 45 om bord omkom 16 av passasjerene og tre av besetningen i den alvorlige flyulykken for 70 år siden.

Les også: – For guds skyld, åpne den jævla døra!

Overlevde på grunn av røyk

En av de som berget livet var den kjente britiske filosofen og fredsaktivisten Bertrand Russel, som i en alder av 76 år var på vei til Trondheim for å holde foredrag på Studentersamfundet.

Den store engelske filosofen og forfatteren Sir Bertrand Russel (1872-1970) overlevde flyulykken i Hommelvik fordi han røykte. Foto: stephenhicks.org. Les mer Lukk

Russel overlevde fordi han satt bak i flyets røykeavdeling. Visstnok satt alle de overlevende passasjerene bakerst i flyets røykeavdeling - og rakk å komme seg ut før vraket sank.

I sine memoarer skrev Bertrand Russel at en venn av ham hadde bestilt billetten. Russel hadde bedt om å få en billett hvor han kunne røyke. Spøkefullt hadde han sagt til vennen at om han ikke fikk røyke på turen, så ville han dø. Russel hevdet at det var røykingen som hadde reddet livet hans.

Da han var kommet trygt til Trondheim og ble spurt om sin reaksjon, svarte han bare: «Vannet var svært kaldt.»

Etter foredraget på Studentersamfundet, skrev Adresseavisen at den store britiske filosofen hadde reist tilbake til Oslo med tog.

Les også: Mareritt på eventyrruten

Tre ulykker på tre år

Så å si alle sivile fly i Norge på denne tiden var sjøfly. Sandringham-maskinene som var kjøpt inn for å fly mellom nord og sør ble kalt «Den flygende hurtigruten». Dessverre mistet Det Norske Luftfartselskap tre slike flygende hurtigruter på tre år:

28. august 1947 omkom 35 mennesker momentant da Sandringham-flybåten «Kvitbjørn» kom ut av kurs og ble knust mot fjellveggen ved Urklubben i nedre del av Kvammestind, like nord for Lødingen i Nordland.

2. oktober 1948 havarerte ruteflyet «Bukken Bruse» under landing i Hommelvik i Sør-Trøndelag. 19 mennesker omkom.

Det tredje flyet, Bamse Brakar, styrtet i Harstad hamn i mai 1950. Denne gangen var det ingen omkomne.

Kilde: Under Dusken, Værnes Airshow, Side3, NTB Tema