VG: Hareide og Støre i flere fortrolige samtaler

KrF-leder Knut Arild Hareide vil helst danne regjering med Arbeiderpartiet og Sp. Her tar han Ap-leder Jonas Gahr Støre i hånden etter en debatt i april i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

KrF-leder Knut Arild Hareide skal det siste året ha knyttet tettere bånd til Ap-leder Jonas Gahr Støre og hatt en rekke fortrolige samtaler med ham, ifølge VG.

Fredag bekreftet Hareide det mange har spekulert i på forhånd, at han vil gå til venstresiden og samarbeide med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Samtidig gikk KrF-nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad ut med motstridende syn på hvilken regjering KrF bør gå inn. De vil først starte sonderinger med dagens regjering.

Hyppig kontakt

Siden stortingsvalget i fjor høst skal Hareide og Støre ha møttes omtrent en gang i måneden på tomannshånd, ifølge VG s kilder. I tillegg til å diskutere konkrete saker til behandling i Stortinget, skal de etter hvert ha diskutert temaer knyttet til KrFs retningsvalg og strategi, samt hva de to partiene har til felles av politiske saker og tankegods, ifølge kildene. Det blir samtidig understreket at Hareides kontakt med statsminister Erna Solberg (H) likevel har vært større.

– Jeg vil ikke kommentere hva som blir sagt i fortrolige samtaler, men vi har hatt normal kontakt det siste året. Jeg har en tillitsfull relasjon til ham. Jeg liker ham, sier Støre til VG.

– Jeg har hatt jevnlig kontakt med Jonas Gahr Støre. Han er leder for det største partiet på Stortinget, og vi har brukt tid til å snakke om de aktuelle sakene, og så er det også en fortrolig dialog. Den vil jeg ikke utlevere, sier Hareide.

Landsmøte

KrF-lederen har også hatt samtaler på tomannshånd med SV-leder Audun Lysbakken, og med Sps partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad.

Om fem uker, 2. november, skal et ekstraordinært landsmøte i KrF vedta hvilken retning partiet skal ta framover. Den beslutningen kan bli historisk.

Skulle Hareide få flertallet i partiet bak seg, vil det være første gang i historien at KrF danner regjering med Ap.