Hareide råder KrF til å vurdere regjering med Ap i sin viktigste tale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet
KrF-leder Knut Arild Hareide la vekt på verdier som nestekjærlighet og et varmere samfunn da han innledet sin viktige tale om partiets veivalg fredag. Han hyllet Senterpartiet som KrFs nærmeste.

– I en regjering der Frp har stor plass og vi er små, vil vi ha store problemer. Sånn jeg ser det, kan vi ikke bli der vi er fram til 2021. Vi har etter min mening bare to valg: Å gå inn i en regjering – den ene eller andre veien, sa Hareide da han holdt sin viktige tale fredag ettermiddag.

– Jo lenger vi venter, desto mer vil det smerte partiet. Derfor bør vi gjøre valget denne høsten, rådet han landsstyret og partiet til og konkluderte:

– Nå er det tid for å undersøke muligheten for hva slags gjennomslag vi kan få for samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men uten SV.

– Ap har blitt bedre

– Vi har mye verdiskap med Høyre. Men det er Frp og ikke Høyre jeg ser som den store utfordringen med dagens regjering. Skal vi få en regjering med størst mulig tyngdepunkt, er det nødvendig å vurdere å samarbeide med Arbeiderpartiet, mener KrF-lederen.

– Vi har inngått kirkeforlik, friskoleforlik med Ap. Og selv etter åtte år i regjering har ikke Ap fjernet kontantstøtten. Aps regjeringer inneholdt alltid formuleringer om en kristen forankring.

Men Senterpartiet er best

Men aller nærmest føler Hareide seg Senterpartiet.

– Det er med Senterpartiet at KrF har det sterkeste verdifellesskapet i norsk politikk. Kontrasten til Fremskrittspartiet er betydelig. Vi har felles engasjement for eldre, Israel, frivillighet og mye annet. Men lista over saker med uenighet, er stor, sa Hareide og leste opp en lang liste av velkjente konfliktsaker de to imellom.

– Ikke noe parti står KrF nærmere enn Senterpartiet. Sp støttet KrF i at søndagen skulle være en annerledes dag. Og å si nei til eggdonasjon, tvillingabort og KrFs restriktive tiltak i alkoholpolitikken. KrF har støtta Sp i mye av distrikts- og landbrukspolitikken og andre politikkområder, oppsummerte Hareide.

Han inviterer nå partiet til debatt og insisterer på at KrF beholder sin sjel uansett valg.

Et varmere samfunn

Han understreket at han har skrevet hele talen selv, selv da han gikk på talerstolen foran Kristelig Folkepartis sentralstyre fredag.

Han viste til at partiet hadde bestemt at partiet først skulle tydeliggjøre politikken, før de diskuterte samarbeidsalternativer.

– Dette lander vi i dag under overskriften «et varmere samfunn», sa han.

– Vi vil stå for et samfunn bygget på ansvar, tillit og trygghet. Vi trenger et samfunn der det er tillit og vi ikke setter grupper opp mot hverandre. Tilliten er kanskje den mest grunnleggende samfunnsverdien vi har, sa han, og viste til at tonen i debatten blir viktig.

Det har vært knyttet stor spenning til Hareides tale, der det er ventet at han vil komme med signaler om hvilken retning han foretrekker at partiet skal ta framover. Det store spørsmålet er om KrF fortsatt vil støtte borgerlig side, eller ta steget over til de rødgrønne.

Hareide ga nylig ut boka «Det som betyr noe», som er blitt beskrevet som en «200 sider lang flørt med venstresiden».

Signalene om venstresamarbeid er imidlertid ikke tatt godt imot i partiets fem viktigste fylker. Flere mener Hareide risikerer å miste ledervervet i KrF.

Video: Se utdrag fra Hareides pressekonferanse i formiddag:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hareide: – Vi må vurdere Arbeiderpartiet

Bakgrunn: Bernt Aardal: – Hareide vil ikke selge skinnet før bjørnen er skutt