Regjeringen vil øke bistandsbudsjettet

Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

Regjeringen foreslår å bruke 37,8 milliarder kroner på bistand neste år. Det er en økning på 7,1 prosent fra i år.

Lekkasjen fra forslaget til neste års statsbudsjett kommer fra Venstre samme dag som KrF-leder Knut Arild Hareide skal orientere landsstyret i KrF om han vil velge Jonas Gahr Støre og Ap fremfor regjeringspartiene, og Venstre-leder Trine Skei Grande innrømmer overfor NRK at det ikke er helt tilfeldig.

– Ved å tre inn i regjering har Venstre klart å prege dette budsjettet. Men vi kunne kanskje ha presset det enda mer i vår retning dersom KrF var med på laget, sier Grande til NRK.

– Historisk økning

Forslaget til bistandsbudsjettet innebærer 1 prosent av forventet BNI (bruttonasjonalinntekt) neste år. Det foreslås å øke bistandsrammen på Utenriksdepartementets budsjett med 2,3 milliarder til 34,6 milliarder. I tillegg kommer 3,2 milliarder kroner på Klima- og miljødepartementets budsjett og enkelte mindre tiltak i budsjettene til Finansdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

– Med dette budsjettet tar Norge et betydelig internasjonalt ansvar for å bekjempe fattigdom og nød rundt om i verden. Dette er en historisk økning av bistandsbudsjettet, og vi når målet om at 1 prosent av BNI skal settes av til bistand og utvikling, sier Trine Skei Grande til NTB.

Bistandsmålet på 1 prosent av BNI kom på plass i regjeringserklæringen på Jeløya mellom Venstre, Høyre og Frp i januar.

Klima og utdanning

Grande sier at utdanning er en hovedprioritet i regjeringens utviklingspolitikk. Drøyt 3,7 milliarder foreslås til utdanning. Dette er en økning på 160 millioner kroner sammenlignet med årets budsjett. Pengene skal gå til å gi flere barn, spesielt jenter og barn i kriser og konflikt, skolegang og utdanning.

I tillegg påpeker Grande at konsekvensene av klimaendringer og miljøproblemer utgjør noen av de største truslene mot bærekraftig utvikling.

– Regjeringen foreslår derfor å bruke om lag 4,8 milliarder kroner på klima, miljø og hav i 2019, sier hun.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år legges fram mandag 8. oktober.