Farenivået ved Mannen satt ned til gult

Your browser doesn't support HTML5 video.

Farenivået ved Mannen satt ned til gult
NVE opprettholder høy beredskap og kontinuerlig overvåking av fjellet Mannen, men setter ned farenivået til gult for fjellet i Romsdalen.

Beboerne under Mannen i Romsdalen ble evakuert tirsdag kveld, for niende gang, etter at det ble registrert økende hastigheter i det ustabile fjellpartiet og varsel om store nedbørsmengder i fjellet.

Mannens bevegelser fortsatte å øke ytterligere onsdag og hadde bevegelse på mellom 10 og 15 cm på et døgn. Under pressekonferansen på Rauma kulturhus torsdag ble det kjent at farenivået er senket til gult. Ferdselsforbudet oppheves i området, og beboerne får flytte hjem igjen.

Stabile til avtagende bevegelser

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) senker nivået til gult på bakgrunn av avtagende bevegelser i fjellet.

Bevegelsene økte utover onsdagen, men avtok gradvis onsdag kveld og utover natten. I tillegg har temperaturen minket, og nedbøren kommer som tørr snø. Det er dermed forventet å komme færre skred, til tross for at det har gått steinsprang og mindre skred fra Veslemannen i løpet av natten.

Bakgrunn:Fortsatt store bevegelser i Mannen – farenivået opprettholdes

Får flytte hjem

Der det er ventet flere mindre skred, men det vil ikke ha konsekvenser for bebyggelse eller jernbanelinje. NVE har derfor opphevet ferdselsforbudet i området.

Geolog Einar Anda sier til NRK at det er svært liten sannsynlighet for at det vil komme et stort skred nå. Dermed kan de evakuerte beboerne få flytte hjem igjen.

Fra onsdagens pressebrief: Geologen: – Det kom ganske brått på:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fortsatt store bevegelser i Mannen – farenivået opprettholdes Les mer Lukk