Listhaug reagerer på veileder for asylverger

Frp-nestleder Sylvi Listhaug reagerer på en ny veileder for asylverger som vil forby nærkontakt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Les mer Lukk

Frp-nestleder Sylvi Listhaug reagerer på klemmeforbudet i veileder-utkastet for verger for enslige mindreårige asylsøkere. – Virker veldig spesielt, sier hun.

Klassekampen meldte tirsdag om utkastet fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som har nasjonalt ansvar for alle asylverger. Her forbys vergene blant annet å gi trøst i form av klemmer eller holde dem i hånden.

– Dette virker veldig spesielt. Det skal ikke være nødvendig å forby folk fra å klemme hverandre, spesielt ikke personer som kan være i en vanskelig situasjon, sier Listhaug til avisen.

Hensikten bak veilederen er å sikre god rolleforståelse hos vergene og å beskytte barnet fra uønsket kontakt.

– De aller fleste som er frivillige eller gjør en innsats, uansett felt, er ordentlige folk som bare ønsker å hjelpe, sier Frp-nestlederen. Hun får støtte av partikollega Silje Hjemdal som sier hun ble personlig opprørt av å lese om endringene.

– Fylkesmannens forslag ser ut som om det er utarbeidet av en robot, ikke mennesker, sier hun.

– Vergene må ha en klar rolleforståelse. De er ikke barnas nye foreldre, men med sunt folkevett vil de aller fleste klare å kombinere vergerollen og det å være medmenneske. Vi trenger ikke et forbud.

Også MDG og AUF mener veilederen må endres, og MDGs Une Bastholm oppfordrer vergene til å boikotte den.