Barack Obama: – Jeg er svak for Norge

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama skrøt hemningsløst av Norge
Hvis nordmenn hadde ansvaret, ville alt vært i orden, erklærte USAs tidligere president Barack Obama fra scenen på Oslo Business Forum.

– Jeg elsker Norge og nordmenn. Da jeg var i Det hvite hus, og det var et problem, sa jeg til staben: Hvis bare nordmenn hadde ansvaret ville alt vært i orden. Kanskje vi burde sette nordmenn til å lede alt, sa Obama.

– Norge er et lite land, men effektivt, la han til, og erklærte at han hadde et «soft spot» for Norge.

President Barack Obama dro rett til hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo, etter at han ankom landet onsdag.

Hotellet er eid av milliardær Petter Stordalen og Choice-kjeden, og har tidligere huset flere celebriteter.

USAs tidligere president Barack Obama er i Norge for å delta på Oslo Business Forum. Presidenten tilbringer ett døgn i Norge, og vil være innkvartert på Stordalens hotell på Tjuvholmen under sitt opphold.

Onsdag ettermiddag holder Obama ha en times lang samtale med tidligere Nor-Shipping-sjef Birgit Liodden om temaene ledelse, teknologi og bærekraft. Samtalen er en del av programmet under Oslo Business Forum, som blir arrangert på Hellerudsletta utenfor Oslo med om lag 3.000 deltakere.

– Jeg gleder meg som et barn

I åtte år var Lisa Cooper det demokratiske partiets leder i Norge. Onsdag møter hun Barack Obama som takk.

Lisa Cooper ledet Democrats Abroad i Norge i åtte år. Bildet er fra valgvaken i Oslo i 2012. Les mer Lukk

– Jeg gleder meg som et barn, sier Cooper til NTB, like før hun skal se Obama på scenen, og ikke minst treffe ham personlig.

Cooper er ikke blant dem som har betalt titusenvis av kroner for å treffe den tidligere presidenten. I stedet har hun fått en invitasjon fra Obamas stiftelse.

– I åtte år var jeg leder for Democrats Abroad. Jeg liker å si «I had his back», sier Cooper, som ikke tidligere har møtt mannen hun drev valgkamp for i Norge.

– Jeg skal si takk, for jeg tror han har endret tankesettet om hva politikk er, hva demokrati er og hva håp er, sier hun.

Hun tror grunnen til at Obama ikke møter andre enn næringslivsledere handler om sikkerhet og ikke at han kun vil gjøre godt betalte opptredener.

– Jeg tror han gjerne ville snakket med ungdom og studenter. Men dette er en del av gamet og lønn må han få, mener jeg, sier Cooper.

Obama har holdt en lav profil i amerikansk politikk etter at han overlot Det ovale kontor til Donald Trump i fjor. Nå har han imidlertid begynt å engasjere seg valgkampen før mellomvalget i november. Det tror Cooper er en fordel for partiet.

– Jeg tror det er usedvanlig viktig. Jeg tror man var redd for å bruke Obama i starten. Tar han for mye plass? Skal vi assosieres oss med ham. Men nå har hans popularitet økt betydelig og president Trumps popularitet går nedover ganske raskt, sier hun.

Se video: Obama reflekterer rundt hva han ville gjort hvis han kunne blitt president igjen:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Obama talte under Oslo Business Forum