Eirik Jensen gir innblikk i hemmelig prosjekt

Eirik Jensen fortsatte sin forklaring i Borgarting lagmannsrett fredag. Les mer Lukk

For første gang forteller den korrupsjonstiltalte ekspolitimannen Eirik Jensen om det hemmelige, nasjonale prosjektet han i mange år deltok i.

– Vi har et nasjonalt prosjekt. Det inneholder bruk av kriminelle, sa Jensen på den andre dagen av sin frie forklaring i Borgarting lagmannsrett.

– Dette er min historie. Den har aldri kommet fram før, sa Jensen, som kjemper for sitt videre liv etter den knusende dommen på 21 års fengsel i Oslo tingrett.

Jensen ville ikke røpe navn eller andre detaljer om prosjektet.

– Men jeg kan si såpass, at alle polititoppene i Norge er kjent med det. Prosjektet har gått i mange år og vært særdeles vellykket, slo Jensen fast.

Kode-SMS

Jensen har tidligere hevdet at mange av kodemeldingene mellom ham og Cappelen, som er en viktig del av påtalemyndighetens beviser, kan forklares med dette prosjektet.

– Vi hentet ikke informasjon uten å tenke sikkerhet for de involverte, sa Jensen.

Men ifølge Cappelens forsvarer Benedict de Vibe var Cappelen aldri en del av prosjektet.

– Nei, det har jeg aldri hørt om, sier han.

I retten fortalte Jensen om lange kjøreturer og nattlige møter med informanter. Slik fikk politiet kjennskap til mulige voldelige situasjoner og folk som burde stoppes, sa 61-åringen.

Han mener det er et paradoks at prosjektet og samarbeidet med tunge kriminelle har vært velsignet fra øverste hold i politiet.

– Det paradoksale er at så lenge samfunnsgevinsten i den andre enden er god nok, så er det greit, sier Jensen.

VIDEO: Dette er saken mot Jensen og Cappelen.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette er Jensen/Cappelen-saken

– Åpenbart feil

Hans forsvarer John Christian Elden mener dette stiller dommen fra tingretten i et underlig lys.

– Det var tingrettens juridiske vurdering at man kan dømmes til 21 års fengsel hvis man som politimann har mistanke om at kilder eller andre begår kriminalitet og ikke griper inn. I det nasjonale prosjektet er det nettopp det de bygger på, så den jussen er åpenbart feil, sier Elden.

I 2011 skjedde det noe i dette prosjektet som gjorde at Jensen mente det sto om livet til en som var involvert.

– Jeg forventet selvfølgelig at noen ville stå opp og ta denne fighten. Det gjaldt en hendelse som var langt over streken. Jeg følte et tungt ansvar, sa Jensen, som gikk til sine sjefer med saken. Blant dem var Einar Aas, som Jensen havnet i konflikt med.

– Jeg sendte mail til riksadvokaten om hva som hadde skjedd, og hva som burde gjøres. Han grep inn, og det er jeg evig takknemlig for, sa Jensen.

Les også:Eirik Jensen: – Det gikk en liten faen i meg

– Cappelen var truet

I retten fredag kom Jensen også inn på forholdet til Cappelen, som han nærmest var en «sikkerhetskonsulent» for.

Særlig i 2012 og 2013 var det urolig rundt Cappelen, med flere trusselscenarioer, blant annet fra et kriminelt albansk miljø, sa Jensen.

Mange av tekstmeldingene som påtalemyndigheten har avdekket, er fra disse årene.

– De hadde ett eller annet på Cappelen som var høyst uavklart. Dette stresset ham veldig. Han har alltid pratet med meg om disse situasjonene. Det koster å leve et dobbeltliv, og jeg tror jeg har bidratt til å gjøre livet litt enklere for ham.

Lukket dørene

Da Jensen forklarte seg om Cappelens rolle som informant, lukket imidlertid retten dørene, trass i innsigelser fra forsvaret.

Cappelen nekter for å ha vært informant, men hevder at han og Jensen samarbeidet om innførsel av tonnevis av hasj. Hans forsvarer sier til NTB at selv om det Jensen sier ikke er sant, kan opplysningene være farlige for Cappelen.

– Folk der ute, som kanskje er blitt dømt, kan tro at det er sant, sier de Vibe.

Jensen skal fortsette sin forklaring på tirsdag.

Les også:Eirik Jensen: – Politiet må leve med at informanter er kriminelle