Solberg jakter flere yrkesfagelever

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet fredag utstillingen «Fremtidens yrkesfag» på Teknisk museum i Oslo. Der ble det også tid til en uhøytidelig konkurranse mot Høyre-nestleder og kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Statsminister Erna Solberg åpnet fredag utstillingen «Fremtidens yrkesfag» på Teknisk museum i Oslo. Målet er økt rekruttering for å unngå mangel på fagfolk.

Fremskrivninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser nemlig at Norge i 2035 kan mangle 70.000 fagarbeidere, hvis ikke flere søker og fullfører yrkesutdanninger.

– Poenget med utstillingen er sørge for at flere ungdom rekrutteres til yrkesfag, sier Solberg (H) til NTB.

Utstillingen viser fram både tradisjonelle yrkesfag som elektriker, men også nye yrker som oppstår som følge av automatisering, robotisering og digitalisering. Mangel på faglærte i fremtiden vil få konsekvenser, ifølge statsministeren.

– Det vil bety at vi får flere ufaglærte og samtidig mer arbeidskraftimport. Det som er dumt for det norske samfunnet, er at en del ungdommer ikke velger fagutdanning, men går mot yrker og høyere utdanning som ikke nødvendigvis vil gi dem en jobb, sier Solberg.

Trygg jobb

Elisabeth Lange er sekretariatsleder i stiftelsen World Skills Norway, som jobber med satsingen «yrkesfagenes år 2018" og har laget utstillingen på Teknisk museum. Hun peker på at utviklingen for yrkesfagene er i bedring – i år søkte 50 prosent på yrkesfag.

– Hovedbudskapet med utstillingen er å vise at det er en fremtid i å ta yrkesfag. Vi trenger fagarbeidere, for hvis utviklingen fortsetter som i dag, kan det bli katastrofalt, sier hun til NTB.

Lange fremhever trygg jobb, null studielån og mange karrieremuligheter som oppsider ved yrkesfaglig utdanning.

Skrote fordommer

Regjeringen lanserte nylig en ny ordning som gjør at elever kan skifte til yrkesfag etter førsteåret på studiespesialisering, uten å måtte gå Vg1 om igjen. Samtidig er økt lærlingtilskudd til 21.000 kroner er et tiltak for å få flere bedrifter til å ta inn lærlinger.

Og i 2020 kommer det en større endring av strukturen for yrkesfagene som blant annet gjør at man kan spesialisere seg tidligere.

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) vil til livs det han kaller fordommer mot yrkesfag og fagutdanning.

– Ungdom har blitt møtt med fordommer gjennom flere tiår fra lærere, veiledere, medelever og foreldre. Jeg er sikker på at vi vil lykkes med å skrote falske og ødeleggende fordommer, sier han.

Utstillingen på Teknisk museum vil være åpen fra 31. august til og med 16. september.