Idrettsprofil dømt for menneskesmugling

En mann i 50-årene fra Oslo er dømt for å ha utnyttet au pair-ordningen for å pleie sin syke mor. Les mer Lukk

En mann i 50-årene er dømt for å ha smuglet inn tre kvinner til Norge, under dekke av å være au pairer, for å pleie hans alvorlig syke mor.

I Oslo tingrett innrømmet mannen å ha fått de tre kvinnene inn til landet i perioden mai 2009 til mai 2013. Til norske myndigheter forklarte han at formålet med kvinnenes innnreise til Norge var at de skulle jobbe som au pair hos ham.

Det skulle de ikke.

I stedet hjalp kvinnene til med å ta seg av hans alvorlig syke mor.

Kvinnene var kjent med at de skulle passe på moren, som også betalte for utgiftene.

Les også: Idrettsprofil fra Oslo tiltalt for menneskesmugling

Ni år

Retten mener mannen, som har vært på landslaget i sin idrett og deltatt i OL, må ha forstått at eldrepleie ikke var omfattet av au pair-ordningen, men at de likevel valgte å søke om dette.

«Dette underbygges ikke bare av hans erkjennelse, men også at det faktum at han «for å være på den sikre siden» opplyste at au pairene skulle passe barn og gjøre lettere husarbeid», står det i dommen.

I perioden desember 2008 til sommeren 2017 jobbet i alt seks au pairer ulovlig for familien. Tre av kvinnene kom ulovlig til Norge, mens de tre andre allerede var i landet og fikk fornyet oppholdstillatelsen for å jobbe som au pair.

– Aldri helt fri

I dommen kommer det frem at de filippinske kvinnene har vært fornøyd med hvordan familien behandlet dem.

Arbeidstidene var imidlertid ikke satt og gjaldt i utgangspunktet hele døgnet, alt ettersom når den syke kvinnen trengte pleie.

«I vår sak hadde au pairene aldri helt fri og fikk bare avløsning de gangene de meldte fra at de skulle ut en tur», heter det i dommen.

Hjelpen besto blant annet i å lage mat til eller med henne, aktivisering og hjelpe til med bevegelsestrening. De skulle også vaske klær, sengetøy og annet forefallende.

Les også: Idrettsprofil pågrepet for å huse utlendinger uten lovlig opphold i Norge

90 dagers fengsel

I retten ble mannen i 50-årene dømt til fengsel i 90 dager for å ha hjulpet i alt ni personer til ulovlig opphold i Norge, og for å ha hatt seks av kvinnene i arbeid for seg, uten nødvendig arbeidstillatelse. Retten la vekt på at den domfelte mannen erkjente forholdene og samarbeidet med politiet.

«Dette har åpenbart lettet politiets arbeid. Hans erkjennelse har også hatt betydning for sakens opplysning. Retten finner at dette samlet sett tilsier et fradrag i størrelsesorden omkring 30 %», heter det i dommen.

Mannens kone, som ikke erkjente straffskyld, ble dømt til 30 dagers fengsel for bistand til ulovlig opphold og bruk av ulovlig arbeid. Fengselsstraffen gjøres betinget med to års prøvetid.

Politiadvokat i Oslo politidistrikt Morten Bentzrød ønsker ikke å kommentere saken før dommen er forkynt for de domfelte.