Jensen: – Det er livet det er snakk om

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dette er Jensen/Cappelen-saken
Korrupsjonstiltalte Eirik Jensen mener han fortsatt er «litt for mye politi», men varsler ny offensiv i retten.

– Jeg er jo preget av stunden. Det er siste sjanse. Det er per definisjon livet det er snakk om. Da skjønner dere vel det meste, sa Jensen til pressen like før ankesaken til Jensen og Gjermund Cappelen startet.

Ankesaken er berammet til å vare de neste fem månedene.

– Det viktigste for meg nå er å få fram det som ikke kom fram i tingretten og vise totalbildet, sa Jensen.

Jensen ble dømt til 21 års fengsel og ble levnet liten troverdighet av dommer Kim Heger da Oslo tingrett i fjor avsa dom i saken. Han ble funnet skyldig i å ha innført 16,8 tonn hasj til Norge mellom 1993 og 2013. Tingretten slo også fast at medtiltalte Gjermund Cappelen ga Jensen gaver til en samlet verdi av 667.800 kroner.

Les også: Cappelens forsvarer: – Det er overhodet ikke nok!

– Var ikke mentalt til stede

Til NRK sier Jensen at han er motivert foran en ny rettsrunde.

– Det blir jo spennende. Denne gangen er vi godt forberedt. Vi har brukt mye tid på å sette oss inn i det vi kanskje ikke satte oss inn i i tingretten. Jeg var liksom ikke helt mentalt til stede i den prosessen, så jeg tror det går bedre nå, sier Jensen.

(Saken fortsetter under bildet)

Gjermund Cappelen (bak t.h.) og Eirik Jensen (foran t.v.) i Oslo Tingrett der ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett starter tirsdag morgen. Les mer Lukk

Ankesaken vil bli den siste rettssaken i Norge som vil bli holdt med en jury. Hele ordningen med ubegrunnede skyldkjennelser fra en jury ble egentlig avviklet ved årsskiftet, men en del saker som ble anket før endringen trådte i kraft, vil bli behandlet etter gammel ordning.

– Det har jeg ikke tenkt på. Jeg tar utfordringene som kommer så godt jeg kan, så regner jeg med at de er fullt kapable til å vurdere det som fremkommer. Jeg har ingen planer om å påvirke juryen, jeg er opptatt av å få frem sannheten, sier han.

Les også: Eirik Jensen får kjenne Cappelens blikk i nakken

Dette er juryen

Det er valgt ut tolv personer som utgjør juryen som skal avgjøre hvorvidt korrupsjonstiltalte Eirik Jensen er skyldig eller ikke under ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Ankesaken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Borgarting lagmannsrett starter tirsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Les mer Lukk

Det er valgt ut ti jurymedlemmer, pluss to reservemedlemmer.

* Kvinne, 48 år, Nesodden, fotograf/journalist - lagrettens leder

* Mann, 44 år, Ski, økonomi- og IT-ansvarlig

* Mann, 27 år, Oslo, journalistikkstudent

* Mann, 50 år, Oppegård, IT-design og utvikling

* Mann, 52 år, Oslo, bussjåfør

* Kvinne, 27 år, Oslo, lektor

* Kvinne, 69 år, pensjonist

* Mann, 41 år, Oslo, business controller

* Kvinne, 54 år, Vestby, husøkonom

* Kvinne, 37 år, Oslo, daglig leder

* Kvinne, 29 år, rådgiver

* Mann, 42 år, Oslo, air purser

Valgte å «skyte ut» 62-åring

Lagdommer Kristel Heyerdahl ba lagrettens medlemmer unngå mediedekningen i størst mulig grad.

Verken Jensens forsvarere eller Spesialenheten ville ha noen fra Bærum kommune, Cappelens hjemkommune, med i juryen som skal avgjøre ankesaken mot den tidligere politimannen.

Spesialenheten valgte å «skyte ut» en 62 år gammel mann fra Bærum som har gått på befalskolen med Jensen. Mannen var en av tre personer som ikke fikk sitte i juryen.

Les også: Jensen før anken: – Tror saken vil fremstå i et annet lys

– Skal ned tre år til

Cappelen ble dømt til 15 års fengsel. Retten ga 30 prosent strafferabatt for at han tilsto og forklarte seg om Jensens rolle i saken.

Det mente Cappelen og hans forsvarere ikke var nok.

– Det var overhodet ikke nok. Vi skal i hvert fall ned tre år til, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til ABC Nyheter.

Dersom tiltalte har gitt opplysninger om forhold som var ukjent for politiet, kan det gis opptil 50 prosent rabatt, ifølge Høyesteretts praksis. Øvrig rettspraksis og forarbeidene til den nye straffeloven gir anledning til å gi rabatt opptil én tredel hvis det avgis en uforbeholden tilståelse som bidrar til oppklaring av saken.