Mann dømt for overgrep mot slektning for 20 år siden

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

En mann i slutten av 30-årene er dømt for å ha forgrepet seg på en slektning for rundt 20 år siden, fra hun var fem til ti år gammel.

Mannen er dømt til to års fengsel i Gulating lagmannsrett for gjentatte seksuelle overgrep mot en mindreårig jente, skriver Bergens Tidende. Ett av årene er betinget.

Det var først i 2015 at kvinnen fortalte hva som hadde skjedd da jenta ferierte på en familiegård i Sogn og Fjordane mellom 1998 og 2002. Den gangen var mannen i slutten av tenårene.

Han ble først frikjent i Sogn og Fjordane tingrett, som mente det ikke kunne bevises at han hadde hatt seksuell omgang med jenta, og at det ikke kun var seksuelle handlinger i form av beføling. Sistnevnte har en foreldelsesregel på to år. Men etter at han ble frikjent sendte han kvinnen et brev der han «ikke ba om tilgivelse, men om unnskylding». Dette brevet er med på å underbygge kvinnens forklaring, mener lagmannsretten.

Kvinnen har i voksen alder utviklet symptomer på posttraumatisk stresslidelse, noe retten mener er sannsynliggjort og at tiltalte er skyld i. Han må derfor betale til sammen 425.000 kroner i oppreisning og erstatning til kvinnen.