Se unike bilder fra svartrødstjertens eneste norske reir

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se unike bilder fra en av Norges sjeldneste fugler Les mer Lukk

Midt i Oslo sentrum ligger det eneste kjente fuglereiret med svartrødstjert. Se de unike bildene fra da de sjeldne ungene er 1-2 dager gamle til de forlater reiret sitt.

Av alle steder var det i bygården der ABC Nyheter holder til i den svært sjeldne svartrødstjerten valgte å hekke. To kull har vokst opp i en sprekk i murbygningen fra slutten av mai og ut juli. Mandag var de flyveklare og forlot oss.

Vi har satt opp et kamera som har fulgt ungene hele veien til sin første flyvning. Aldri før har man kunnet følge den sjeldne fuglen hekke så tett som nå, i alle fall ikke i Norge.

Se de unike bildene i videoen øverst.

Vanligst i Oslo

Det er bare 0-10 par som hekker i hele landet, men akkurat dette urbane området trives den godt i.

– Fuglen oppfatter disse bygningene som et klippelandskap, slik som arten opprinnelig hekket i. Den vil ha berg og stup, sier fylkesleder i Norsk ornitologisk forening, Håkan Billing.

Se også:Slik ble det sjeldne reiret oppdaget

Over halvparten kan dø

I løpet av sommeren har paret hekket to ganger, og fått seks og fire unger. På spørsmål om ungene vil overleve gir Billing dem dårlige odds. Svartrødstjerten hekker vanligvis seks-sju ganger totalt.

– I løpet av ett voksent liv vil i gjennomsnitt to av ungene overleve, mens de andre vil dø. Dødeligheten de første ukene er meget høy, og slik må det være, sier Billing.

Les også:1 av 8 fuglearter kan dø ut

Han tror også sjansen er rimelig stor for at paret vil velge å komme tilbake til samme sted også neste år etter den vellykkede hekkingen.

Fugleinteresserte flokket til bygård i Oslo for å se sjeldent reir:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fugleinteresserte stormer til bygård i Oslo for å se sjeldent reir Les mer Lukk