Norsk næringsliv tar grep for å kutte ut plast

Norske aktører tar grep for å kutte ut eller redusere plastbruken de neste årene. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Store norske aktører tar grep for å bli kvitt plast. I løpet av de neste årene skal flere tusen tonn plast forsvinne fra butikkene.

I mars ble et forslag om plastforbud nedstemt i Stortinget, likevel jobber næringslivet hardt for å kutte ut eller redusere plastforbruket, skriver Dagsavisen.

Butikkjeden Cubus tok grep allerede i fjor da de begynte å ta betalt for plastposer. Siden da har de redusert forbruket med omtrent 80 prosent.

I Hurtigruten har de som mål å bli verdens første plastfrie rederi. Allerede 2. juli skal alt fra sugerør og rørepinner, til plastglass og plastposer være borte fra selskapets skip. Også McDonalds har valgt å gå bort fra plastsugerør i noen av sine restauranter, og skal teste ut papirsugerør i stedet.

I tillegg vil det i løpet av de neste årene merkes forskjell i Norges dagligvarebutikker. Blant annet har Norgesgruppen som plan å redusere bruken av plast med 20 prosent innen 2025, og vil erstatte plastbegeret til avokado og jordbær for å spare 100 tonn plast i året.

Ifølge Fredrik Myhre, seniorrådgiver for fiskeri- og havmiljø i WWF, havner åtte millioner tonn plastsøppel i havet hvert år.