YS til pengelense ungdommer: Det er fortsatt mulig å få seg sommerjobb

Mange ungdommer drømmer nok om serveringsjobber på uterestauranter, og da er de trolig for sent ute i år. Men ifølge YS er det ikke for sent å få sommerjobb. Men det kan være lurt å senke kravene til arbeidsplass. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Les mer Lukk

Står du fortsatt uten sommerjobb, men vil gjerne tjene noen penger? Fortvil ikke – det er fortsatt mulig å få seg jobb, er YS` råd til ungdommer.

– Det er ikke for sent å få seg sommerjobb. Mange sommerjobber lyses aldri ut, sier rådgiver Goran Scekic i YS.

Han mener man bør oppsøke arbeidsgivere direkte, og dessuten er det et godt tips å ta kontakt med familie, venner og bekjente.

– Noen lar være å utlyse stillinger fordi de venter at ungdommer selv tar kontakt, sier han.

Men kanskje man må fire på kravene for type jobb. Scekic minner om at all arbeidserfaring kommer godt med senere i livet.

– Ikke vær kresen i valget av sommerjobb. Å kunne vise til forskjellige bransjer og jobber kan være viktig senere og vil styrke CV-en. Sommerjobb er en kjempefin måte å prøve ut forskjellige yrker på, og få en fot innenfor arbeidslivet. Man lærer også arbeidslivets spilleregler, understreker han i en pressemelding.

Rettighetsliste

Scekic, som holder jobbsøkerkurs, hører om mye uregelmessigheter.

– Gjengangere er manglende kontrakter og at man ikke får betalt for overtid, forteller han til NTB.

Når det gjelder lønn, kan det variere veldig. Men Scekic minner om at det ikke finnes noen lovfestet minimumslønn i Norge. Gjør du derfor en avtale med arbeidsgiver om en lav timepris – er det opp til deg.

– Men veldig mange arbeidsforhold reguleres av tariffavtaler. Er du over 18 år bør du få en lønn på over 130 kroner timer. Hvis du er under 18 år kan lønnen være mellom 10 og 30 prosent lavere, men du kan også få samme lønn som de som har fylt 18 år, sier han.

Han gir eksempel fra tariffavtaler i barnehage og ufaglært jobb i sykehjem. Der er satsen for ungdom i alderen 16–18 år 135,46 kroner timen, mens den er 150, 51 kroner timen for dem som er over 18 år. Som kelner ligger satsene på henholdsvis 105,83 for ungdom mellom 16 og 17 år, 115,33 kroner for de mellom 17 og 18 år, mens de over 18 år får 129, 59 kroner.

Mange rettigheter

Scekic minner også om andre rettigheter – og plikter som gjelder – selv for kortvarige sommerjobber:

* Videre er det viktig med en arbeidskontrakt. Det skal alltid inngås en skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold, uavhengig av hvor lenge jobben varer. Dette er nedfelt i arbeidsmiljøloven.

* Noen arbeidsgivere tror at de ikke trenger å inngå arbeidsavtale ved kortere arbeidsforhold, eller ved deltidsarbeid. Dette er feil og strider mot norsk lov.

* Selv om du er vikar har du også krav på overtidsbetaling. Arbeider du mer enn 40 timer en uke eller ni timer en dag, skal du som hovedregel ha overtidstillegg, uavhengig av hva arbeidskontrakten sier. Det skal betales minimum 40 prosent av lønnen.

* Som sommervikar er det naturlig at sluttidspunktet er fastsatt i kontrakten. I Norge gjelder for øvrig en måneds gjensidig og skriftlig oppsigelse av arbeidsforholdet, hvis ikke noe annet er avtalt skriftlig.

Ikke ta svarte jobber

YS advarer ellers på det sterkeste mot å arbeide svart.

– Arbeider du svart står du helt uten rettigheter. Du skal levere skattekort til arbeidsgiver og du har krav på lønnsslipp for lønnen du mottar, minner YS om, som også sier man skal sjekke om man tjener opp feriepenger.

– Dette er penger du har krav å få utbetalt ved slutten av arbeidsforholdet.

Det siste rådet YS vil gi i denne omgang er at alle bør få en skriftlig attest hvis man slutter i jobben etter lovlig oppsigelse.

– Attesten skal minimum inneholde navn, fødselsdato, hva slags arbeid som er utført og varigheten av det. Men det er vanlig at arbeidsgiver skriver en noe mer utfyllende attest. En god innsats i sommerjobben belønnes ofte med en utfyllende attest – som kan være gull verdt siden, understreker YS-rådgiveren.