Skjebnedag for Haldenreaktoren
Slik så det ut da atomreaktoren i Halden ble innviet i 1959. Reaktoren, av typen kokvannsreaktor, ble bygget i perioden 1955 til 1958. Foto: Knoblauch / NTB scanpix Les mer Lukk
Styret skal vedta om Haldenreaktoren skal legges ned eller om det skal satses på videre drift.
Haldenreaktoren har holdt det gående siden 1958 og er dermed verdens eldste tungtvannsreaktor.
– Den burde vært lagt ned for lenge siden, mener atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.
Store tap
Statens strålevern har flere ganger kommet med krass kritikk av sikkerheten ved Haldenreaktoren. Så sent som i fjor avdekket strålevernet store mangler i sikkerhetsrutinene.
I år ble situasjonen enda mer krevende da en feil i en svært viktig sikkerhetsventil ble oppdaget i mars. Det førte til at reaktoren måtte stanses.
– Det har blant annet ført til at staten i år har måttet gå inn med 130 millioner i ekstraordinært driftstilskudd, fordi IFE taper penger når reaktoren ikke er i drift, sier Bøhmer til NTB.
Ifølge direktør IFE-Nils Morten Huseby vil det koste 500 millioner å fortsette driften av reaktoren.
– Stansen ser ut til å vare et stykke ut i 2019, og IFE har ikke driftsinntekter fra reaktoren når den står, skriver han i et innlegg på IFEs nettsider.
Frykter stenging
Ansatte ved IFE-reaktoren i Halden frykter på sin side at dette vil bli brukt som påskudd av styret for å legge ned reaktoren, skriver Fri Fagbevegelse.
Tillitsvalgt Monica Guldhaugen håper i det lengste at styret sikrer drift i reaktoren et par år til, slik at man får tid til å forberede seg på en framtidig nedstengning som vil ta mange år.
– Det er utrolig mye jobb å stenge ned en reaktor. Vi er fullt innforstått med at den vil bli stengt ned i framtida. Vi mener bare det trengs drift et par år til for å forberede en nedstengning. Slik prosessen går nå er ikke riktig måte å gjøre det på, sier hun.
En demontering av reaktoren vil trolig ta minst ti år.
20 land samarbeider om Halden-reaktoren, hvor det drives forskning og utvikling knyttet til atomsikkerhet. Et problem er imidlertid at Japan, som tidligere var storkunde hos IFE, i stor grad har forsvunnet etter ulykken ved Fukushima-atomkraftverket i 2011.
– Realiteten er at Haldenreaktoren ikke lenger er økonomisk lønnsom, sier Bøhmer.
Mangler planer
Han kritiserer samtidig både regjering og Storting for ikke å ha lagt planer for en nedstengning. I lang tid har saken blitt skjøvet under teppet, mener atomfysikeren.
– I flere perioder har verken regjeringen eller Stortinget villet ta inn over seg kostnadene ved å stenge, sier Bøhmer og peker på at prislappen for å stenge reaktoren og sørge for forsvarlig sikring av det radioaktive avfallet er satt til 13 milliarder kroner.
– Men til nå er det bare satt av 12 millioner, sier Bøhmer.
På kort sikt kan det dermed være billigere å satse på fortsatt drift enn å stenge reaktoren.