Været går fra vondt til verre i nord

Som om ikke nordlendingene har lidd nok, værmessig, så langt i sommer, blir det enda litt verre når det blåser opp til storm tirsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Les mer Lukk

Nordlendingene har vært sulteforet på sol og varme så langt i sommer, og det er ingen bedring i vente. Nå varsler meteorologene full storm i Nord-Norge.

Dermed går det fra vondt til verre for nordlendinger som er sultne på sommer. I tillegg til kraftig vind, spesielt langs store deler av den nordnorske kysten, er det ventet en god del regn og relativt lave temperaturer – mellom 10 og 15 grader.

– Et kraftig lavtrykk er på vei i full fart ifra vest og det gjør at vinden allerede tirsdag ettermiddag kan øke til storm på kysten, sier statsmeteorolog Anita Ager-Wick ved Vervarslinga for Nord-Norge i en artikkel på Yr.

Stormvarselet gjelder nord for Bodø og hele Troms. Tirsdag kveld kan det også blåse liten storm på kysten av Vest-Finnmark. Det er også sendt ut farevarsel nord i Nordland og Troms.

– Vi venter også ganske sterke vindkast over land. I Nordland er spesielt Vesterålen og Ofoten ekstra utsatt. Her blir vindene såpass sterke at vi har sendt ut et farevarsel, sier Ager-Wick.

Sjekk hvordan været blir fremover der du er

Negativ solrekord

På kort sikt er det ingenting som tyder på at nordlendingene skal få noe opphold i drittværet, som har vært kjennetegnet av lave temperaturer, vind og regn. Mandag lå temperaturene i Nord-Norge rundt 10 grader de fleste steder. I Nordland og Troms er det ventet vind, nedbør og temperaturer rundt 5 til 10 grader denne uka.

Meteorologisk institutt melder at man ligger godt an til å sette rekord for færrest timer med sol i løpet av måneden.

Nå går lege Raymond Dokmo ut og advarer nordlendingene mot værsjuka. Han maner til positiv tenkning: – Framsnakk regnet. Det er ikke noe galt i at det regner. Vi er jo tross alt vanntette og vindtette, sier Dokmo, som er tidligere sjef for legevakta i Bodø, til Yr.

Ille med godvær i sør

– Været er noe alle prater om. Også mediene er veldig opptatt av dette. Det gjør at når det er dårlig vær, blir man ofte mer nedstemt. Dermed får man en negativ psykologisk assosiasjon. Psyken spiller også inn på kroppslige symptomer som gjør at man kan få økende smerteproblematikk.

Spesielt ille kan det bli når frosne nordlendinger utsettes for riksmedier som pumper ut godværsrapporter når været sørpå er bra.

– Det er ikke det smarteste du gjør hvis du vil ha folk i godt humør, konkluderer legen.