Badegjester bes om å holde seg på land etter utslipp i Oslo

Lenser er lagt ut i Oslofjorden ved utløpet av Alnaelva, etter at store mengder fyringsolje rant ut i elva nedenfor Galgeberg onsdag ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Les mer Lukk

Politiet og Oslo kommune gikk onsdag kveld og advarte mot bading på Sørenga grunnet utslippet av fyringsolje i Alnaelva tidligere på dagen.

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i elva og videre mot fjorden i Oslo. Politiet i Oslo meldte om utslippet klokka 16.24.

I 22-tiden var oljen i ferd med å nå sjøen ved Kongshavn, og kan være en fare for de badende ved sjøbadet ved Sørenga.

– I kveld er det masse mennesker der, og vi har bybetjenter på plass der nå for å advare folk mot bading. Man kan allerede se oljefilm og merke lukt i området, og vi advarer folk mot å bade i sjøen i området, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Oslo kommune til NTB.

50.000 liter

Drivstoffet rant ut etter en lekkasje i Arnljot Gellines vei 3.

– Det er snakk om ganske store mengder, og det er foreløpig vanskelig å beregne omfanget. Det lukter kraftig diesel i området, og det jobbes iherdig med å stanse lekkasjen, sa operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til NTB onsdag ettermiddag.

Politiet opplyste først at det var snakk om så mye som 80.000 liter fyringsolje, men etter at brannvesenet fikk bedre kontroll over situasjonen, ble dette nedjustert til 50.000 liter.

– 50.000 er tallet vi foreløpig opererer med, men alt er veldig usikkert. Tallet kan stige. Vi har kontroll på lekkasjen, men det renner fremdeles litt ut i Alnaelva, sier vakthavende stabssjef Ståle Lindhardt i brann- og redningsetaten til NTB.

Miljøstiftelsen Bellona opplyser til NTB onsdag kveld at de vil anmelde utslippet.

Suger opp fra elva

Lekkasjen skjedde i forbindelse med tømming av noen tanker. Det oppsto da en lekkasje, og fyringsoljen rant ut i elva like nedenfor Galgeberg i sentrum av byen. I 17-tiden var kilden til lekkasjen lokalisert og stanset.

– Brannvesenet er på stedet med en sugebil for å suge opp så mye som mulig av dette i elva, sa Engeseth til NTB.

Politiet opplyser at de som utførte arbeidet med å tømme tankene, er avhørt. Ifølge politiet skal dette ha vært et firma som heter Norsk Spesialolje. Brannvesenet og politiet var fortsatt på stedet i 19-tiden onsdag.

Lenser i fjorden

Alnaelva renner ut ved Lodalsøkket mellom Grønlikaia og Kongshavn, bare noen hundre meter unna det yrende badelivet på Sørenga.

– Ved utløpet av elva har brannvesenet lagt ut lenser i fjorden for å begrense utslippet. De jobber med å samle det opp og har kontroll på det. Vann- og avløpsetaten er på saken, og Kystverket er også varslet, sier Engeseth.

Utslippet skjedde samme dag som Oslo slo sin tidligere varmerekord for mai måned med hele 31,1 grader. Sørenga var derfor svært godt besøkt onsdag.