Krisen i luftambulansetjenesten koster en million i uka

– Det er iverksatt en rekke hastetiltak for å avhjelpe de pågående utfordringene med redusert beredskap i luftambulansetjenesten, skriver helseminister Bent Høie (H) i et svar til Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Les mer Lukk

Helseministeren bekrefter nå at krisen i luftambulansetjenesten hittil har kostet opp imot 8 millioner kroner. 

– Det er iverksatt en rekke hastetiltak for å avhjelpe de pågående utfordringene med redusert beredskap i luftambulansetjenesten, skriver helseminister Bent Høie (H) i et svar til Stortinget.

Det er blant annet innleie av ambulansefly fra Sverige, leie av helikoptre fra Forsvaret i tillegg til flere tiltak på bakken for å styrke beredskapen som har bidratt til at prislappen er opp i 8 millioner kroner.

– Dette er helt nødvendig tiltak for å sikre medisinsk beredskap i hele landet, men særlig i Nord-Norge, legger helseministeren til.

Les også: Pause i forhandlingene om luftambulansen

Prislappen

Det er Sps Kjersti Toppe som har bedt om å få oversikt over hva krisen i luftambulansetjenesten til nå har kostet.

– Svaret viser at konflikten har kostet minst en million kroner i uka. Dette ble det ikke sagt noe om da helseministeren informerte Stortinget 15. mai, sier Toppe.

Og legger til at statsråden da var mer opptatt av kostnadene ved å bryte kontrakten med Babcock Scandinavian Air Ambulance (BSAA).

Les også: Babcock vant anbud med dårligere beredskap enn konkurrenten

Bryte kontrakten?

Stortingets helsekomité skal torsdag avgi sin innstilling til forslaget fra Rødt om å annullere anbudet om luftambulansetjenesten. Det er et forslag blant andre Sp og SV støtter, men det er foreløpig uklart hvilket standpunkt KrF og Arbeiderpartiet lander på.

– Vi står fast på det vi tidligere har sagt, at vi ikke utelukker at kontrakten må reforhandles, men nå er vi i dialog med andre partier og jobber for en løsning, sier Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB.

Konflikten om luftambulansetjenesten har pågått en måneds tid, og flere av ambulanseflyene har i perioder blitt satt på bakken som følge av at selskapet Lufttransport ikke klarer å drifte tjenesten de siste 14 månedene som gjenstår av kontrakten.

Etter planen skal Babcock neste sommer overta all ambulanseflydrift i Nord-Norge.