Straksavhør med lydopptaker gir trolig flere domfellelser

Politiet foretar stadig flere avhør på stedet, like etter en kriminell hendelse. Her har de rykket ut til Vestli i Groruddalen etter meldinger om skyting og bråk mellom ungdommer tidligere i vår. Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

Riksadvokaten roser politiets straksavhør, der de impliserte blir avhørt med lydopptaker umiddelbart etter en kriminell hendelse.

Politiet startet med slike avhør sommeren 2016, og ifølge P4 skjer det stadig oftere. Totalt er det gjort nesten 73.000 straksavhør, og i april i år ble det satt månedsrekord med 4.837 lydavhør på stedet, viser tall kanalen har fått av Politidirektoratet.

– Kombinasjonen av lydavhør på stedet rett etter en hendelse og tradisjonelle avhør gir bedre etterforskning og kan dermed føre til at flere kriminelle blir dømt. Målet har hele tiden vært bedre kvalitet på straffesaksområdet, og der mener vi at vi nå er på god vei, sier statsadvokat ved Riksadvokatembetet, Reidar Bruusgaard, til P4 Nyhetene.

Han påpeker at man med en umiddelbar forklaring fra de impliserte får en god retning på etterforskningen. Dessuten bidrar lydavhør til større rettssikkerhet fordi man kan sjekke i ettertid hva som ble sagt og gjort.

Politidirektoratet viser til to eksempler der lydavhør på stedet førte til domfellelse, en familievoldssak og en voldtektssak. I begge tilfeller viste retten til straksavhørene i sin begrunnelse for dommen.

– Avhørene får høyere bevisverdi når det gjøres lydopptak, sier fagdirektør i Politidirektoratet, Atle Roll-Matthiesen. Han påpeker at informasjonen politiet får like etter en hendelse, er mer detaljert og mindre påvirket av andre enn dersom avhøret gjøres dager eller uker senere.

Også politiet selv er fornøyde med den nye arbeidsmetoden, sier Roll-Matthiesen:

– Gjennomgående er våre mannskaper svært positive til dette. Før brukte de blokk og blyant og tok tak i papirarbeidet når de kom på kontoret. Nå løses det på stedet, med lyd og det har en annen bevisverdi, sier han.