En rekke skogbranner i Sør-Norge – ekstrem brannfare også til uka

En skogbrann på øya Ombo i Ryfylke sprer seg mot bebyggelsen, uten at det er noen umiddelbar fare. Tre helikoptre deltar i slokkingen. Bildet er tatt fra naboøya Sjernarøy. Les mer Lukk

Den ekstreme skogbrannfaren i store deler av Sør-Norge vedvarer i dagene som kommer. Søndag slet brannvesenet med å få kontroll over flammene flere steder.

Politiet og brannvesenet hadde i helga sin fulle hyre med å få folk til å respektere forbudet mot bruk av åpen ild i marka og skognære områder. Årsaken er åpenbar. Langvarig tørt og varmt vær har skapt ekstrem skogbrannfare over store deler av Sør-Norge.

Meteorologisk institutt meldte søndag at farenivået er på sitt høyeste – «meget høy skogbrannfare» – og kommer til å være det på hele Østlandet og på Sør- og Vestlandet opp til Hordaland i flere dager framover. Det er først nord for Trøndelag at det er liten eller ingen risiko utover det normale.

Søndag ble det varslet om flere store skogbranner, i tillegg til en lang rekke mindre skog-, gress- og lyngbranner forskjellige steder i landet – fra Trøndelag i nord til Agder-fylkene i sør.

Timelang kamp

I Lommedalen i Akershus sto hyttebebyggelse i fare for å bli tatt av flammene, men hyttene så ut til å være utenfor fare søndag kveld – etter flere timers iherdig slokkeinnsats i svært vanskelig terreng. Brannvesenet har funnet en bålplass med en forbrent kaffekjele som antas å være arnestedet.

Rett før klokka 21 meldte brannvesenet at brannen var under kontroll og langt på vei slokket. Da hadde brannhelikopteret sluppet over 80.000 liter vann over flammene. Rundt 120 mål skog ble rammet av brannen.

Les også:Bålforbud flere steder på Vestlandet som følge av stor brannfare

Totalforbud mot ild

Det er totalforbud mot bruk av grill og annen åpen ild i områder i nær og skog og mark en rekke steder i landet. Lørdag fortvilte brannvesenet på Østlandet over folk som ga blaffen i forbudet, og som fyrte opp engangsgriller i godværet.

Situasjonen var så alvorlig at politiet truet med anmeldelse og straff for dem som bryter forbudet.

Søndag hadde ikke brannvesenet kapasitet til å sende personell til alle griller som brant: «OBRE er klar over at det foregår grilling i store deler av Oslo. Innringere trenger ikke ringe 110 for å melde inn pågående grilling. Vi sender brannbiler når vi får kapasitet til det», tvitret 110-sentralen i 16-tiden.

Fare for spredning

På Ombo i Ryfylke var det fare for at en skogbrann skulle spre seg til bebyggelsen. Tre helikoptre deltok i slokkingen av brannen som ble meldt søndag formiddag. Den brøt ut cirka 100 meter opp fra ferjekaia på Eidssund, ifølge Sørvest politidistrikt.

Ti timer senere var brannen fortsatt ikke under kontroll. Derimot kunne Stavanger Aftenblad melde at et fjerde brannhelikopter skulle settes inn. Da var rundt 1.000 mål skog svidd av.

Les også:Brannfare langs hele vestlandskysten

Mange mindre branner

Like etter klokken 13 søndag rykket nødetatene ut til en skogbrann i et område ved Åvika i Åsenfjorden, opplyser operasjonsleder Hans Christian Jannisson i Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

I tillegg var det en lang rekke meldinger fra politiet og 110-sentralene på Twitter om mindre branner rundt om i Sør-Norge. I mange tilfeller var det nettopp bål og engangsgriller som forårsaket brannene, som i Haugesund. Der kan en 36 år gammel mann vente seg en straffereaksjon etter å ha forårsaket en gress- og lyngbrann ved Vangen badeplass ved bruk av engangsgrill, opplyser Sørvest politidistrikt.

Søndag morgen ble en gress- og krattbrann ved Sikthaugen i Bergen raskt slukket. Brannårsaken var ifølge brannvesenet bruk av engangsgrill, melder Bergens Tidende.