Økende gjengbråk skaper uro på Stortinget

Your browser doesn't support HTML5 video.

Direkte: Politiet orienterer om skyteepisoder i Oslo Les mer Lukk

Den voksende gjenguroen bekymrer politikere på Stortinget. Regjeringen må bevilge mer penger til politiet, krever Lene Vågslid (Ap). 

– Vi er svært bekymret for at politiet ikke har ressurser til å være til stede der det trengs å jobbe forebyggende, og at det derfor blir mulig for gjenger som er organiserte og som driver med alvorlig kriminalitet, å rekruttere og vokse. Dette er farlig, sier Vågslid til NTB.

Hun kaller situasjonen i Groruddalen for «ekstremt krevende». Samtidig frykter hun at gjengutfordringen i Oslo kan utvikle seg til et nasjonalt problem.

– Vi vet at det drives eksport av både narkotika og våpen til andre fylker. Mye kommer fra Oslo. Men i dag er det veldig få som blir tatt, og det er veldig urovekkende, sier Vågslid.

– Dette skjer på Frps vakt, føyer hun til.

Fakta om skyteepisoder i Oslo:  

* 5. februar: Det skytes mot et utested i Torggata ved Youngstorget i Oslo. Ingen personer ble skadd.

* 7. februar: En mann blir skutt flere ganger på Holmlia. Skadene er ikke livstruende.

* 12. mars: Politiet får meldinger om skyting på Lambertseter. Tre personer blir pågrepet.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir skutt og drept på Bjørndal. Etterforskerne tror offeret var tilfeldig, men har satt hendelsen i sammenheng med skytingen på Lambertseter. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drap.

* 4. april: En mor og hennes sønn blir skutt i en leilighet på Fjellhamar i Lørenskog. Begge blir alvorlig, men ikke livstruende skadd. Fire personer er pågrepet. Politiet knytter saken til Oslos gjengmiljø.

* 4. april: Minst ett skudd blir avfyrt ved 13.20-tiden på åpen gate ikke langt fra Sentrum politistasjon i Oslo. To menn er siktet for drapsforsøk.

* 24. april: En 18 år gammel mann blir alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i beinet på Holmlia. En 21 år gammel mann er siktet for drapsforsøk. Politiet har koblet hendelsen til et gjengmiljø i Oslo.

* 28. april: Det løsnes skudd utenfor en pizzarestaurant på Vestli i Groruddalen. Ingen ble skadd, og politiet har så langt ikke meldt om pågripelser i saken. En tomhylse ble funnet på åstedet.

29. april: Politiet mottar melding om skudd på Stovner. Ingen er funnet skadd.

(Kilder: NTB, Politiet i Oslo)

Bakgrunn: Natteravner angrepet: Setter inn 30 nye politifolk i Groruddalen

– Talljuks

Hun hevder at regjeringen jukser med tall når den sier at politiet har fått styrket sine budsjetter i 2018, og viser til at mye av budsjettøkningen spises opp av lønns- og prisvekst og låste investeringer. I realiteten har politi og påtalemyndighet fått nesten 75 millioner kroner mindre å rutte med i årets budsjett, ifølge Ap.

– Regjeringen forteller en historie om at politiet er styrket. Det er rett og slett ikke riktig. Det må være veldig frustrerende for politiet selv, sier hun.

– Problemet nå er at vi er helt på etterskudd. Regjeringen må komme i revidert nasjonalbudsjett med mer penger til politiet. De må få mulighet til å jobbe mer langsiktig og proaktivt for å forebygge gjengkriminalitet, uten at det går ut over etterforskning og andre viktige politioppgaver, sier Vågslid og peker på at Ap i flere år har foreslått å øke bevilgningene.

Reaksjon: Raymond Johansen mener at Oslo svartmales

– Politiet har tapt

Redaktør Ole Martin Mortvedt i Politiforum mener at politiet ser ut til å ha tapt overfor gjengene, og kaller politiets advarsel til natteravnene på Vestli mot å gå ute, for «en fallitterklæring».

– De kriminelle gjengene har nå i større grad vunnet fram med sin framferd og tatt territorier. Maskerte gjenger motiveres når de ser at natteravner og politi kan jages, skriver han på lederplass.

Reportasje: Mikael (38) var voldsversting i Oslos underverden

Han mener i likhet med leder for Oslo Politiforening, Kristin Aga, at det delvis er omorganiseringen av Oslo-politiet i forbindelse med nærpolitireformen som er skyld i problemene. Da ble både avdelingene for organisert kriminalitet og gjengproblematikk oppløst, trass i advarsler om at dette ville gå ut over det forebyggende arbeidet.

– Politimester Hans-Sverre Sjøvold lyttet ikke til sine fremste fagpersoner og bøyde av for Politidirektoratets press om at alle politidistrikt skulle se like ut, skriver Politiforum-redaktøren.

Aktuelt:

Løfte til tross: To faste politikontakter på 700.000 innbyggere

Personer skal ha søkt tilflukt på do under skyting i Oslo

Tenåringer presser vestkantungdom for penger