Frp-krav om fleksibel skolestart

Fleksibel skolestart og fleksible åpningstider i barnehagene. Det er to konkrete krav som stilles av Frps utdanningspolitiker Åshild Bruun-Gundersen under landsmøtet på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Les mer Lukk

Seksårsreformen har særlig gått utover gutter som er født sent på året, mener Frps Åshild Bruun-Gundersen. Nå vil hun innføre fleksibel skolestart for alle.

– Fremskrittspartiet vil at alle elever skal ha rett til fleksibel skolestart. Når vi vet at altfor mange elever, særlig gutter, går ut av skolen uten å kunne lese og skrive tilstrekkelig, så er det behov for å ta grep, sier hun til NTB.

– Vi må ta innover oss at ikke alle barn er klare til å begynne på skolen når de er seks år. Det gjelder spesielt barn som er født sent på året, fortsetter Bruun-Gundersen.

Må bli enklere

Utdanningspolitikeren fra Frp viser til Danmark og slår fast at erfaringene der, med fleksibel skolestart, er gode. Hun mener norske skolebarn skal få mulighet til å få utsatt eller framskutt skolestart.

– I dag er det å få fleksibel skolestart en byråkratisk prosess for foreldre. Vi mener foreldre i samråd med barnehagen best kan bestemme barnets modenhet, sier hun.

Bruun-Gundersen viser til tall fra de internasjonale leserundersøkelsene PRILS, som viser at barn født i årets to siste måneder scorer signifikant dårligere på leserundersøkelsen enn barn født tidlig på året.

Barnehager

Åshild Bruun-Gundersen tar også et oppgjør med barnehagenes åpningstider. Hun mener åpningstidene i mange kommuner er lite tilpasset foreldrenes arbeidshverdag.

– Foreldre som ikke jobber mellom 8 og 16, vil i mange kommuner ha utfordring med barnehagetilbudet. Jeg vil oppfordre alle Frps kommunestyregrupper til å se på muligheten for å utvide åpningstidene, sier Bruun-Gundersen, som mener spørsmålet om åpningstider bør gå inn i foreldreundersøkelsen i barnehagene.