Flere skred i Nord-Norge påskeaften – HRS ber skigåere ta hensyn

Karina Træthaug og hunden Bono fra Norske Redningshunder var blant mannskapene som ble satt inn i søket, etter at skiturister utløste to snøras i fjellet ved Laupstad på Austvågøy i Lofoten lørdag. De første meldingene gikk på at fire av turistene var tatt av raset, men det viste seg at alle som var i rasområdet hadde sluppet uskadd fra hendelsen. Les mer Lukk

Det har gått en rekke skred i Nord-Norge påskeaften. Ingen personer er alvorlig skadd, men HRS ber folk være ekstra forsiktige hvis de ferdes i fjellet. 

I alle de tre nordligste fylkene har det gått skred i løpet helgen. Mens det fredag gikk en rekke skred i Finnmark, som blant annet har ført til at innbyggere i Hammerfest, Nordkapp og Havøysund er isolerte, var det Troms og Nordland som fikk kjenne naturkreftene påskeaften.

Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge mener det er på sin plass å advare om snøskredfaren igjen.

– Ingen omkom eller ble skadd i disse skredene, men det har vært brukt store ressurser på innsats for å sikre at ikke liv skulle gå tapt, opplyser HRS.

De understreker at det er stor skredfare i hele Nord-Norge og at de som ferdes i fjellet må ta hensyn til dette.

– I tillegg til at man må søke å unngå å utløse skred selv, må man forvente naturlig utløste skred, opplyser HRS.

Aktuelt: Tusenvis av innbyggere isolert i Finnmark

Krisemøte om isolerte bygder i Finnmark

– Meld fra

Redningstjenesten ber folk melde fra dersom de ser skred, uansett om de er naturlig utløste eller man selv har utløst de.

– Slik kan vi unngå å sette inn innsats der det ikke er nødvendig, og vil ha ressurser disponible der det virkelig trengs.

I alle de tre nordligste fylkene er snøskredfaren stor – faregrad 4 – eller betydelig – faregrad 3 – gjennom hele påskehelgen, og Varsom.no har økt snøskredfaren på Svalbard søndag og mandag fra moderat – faregrad 2 – til betydelig.

Skred i Nordland og Troms

Et Sea King redningshelikopter skimtes gjennom snøbygene mens det deltar i søk, etter at skiturister utløste to snøras i fjellet ved Laupstad på Austvågøy i Lofoten lørdag. De første meldingene gikk på at fire av turistene var tatt av raset, men det viste seg at alle som var i rasområdet hadde sluppet uskadd fra hendelsen. Les mer Lukk

I 12.30-tiden påskeaften meldte politiet i Nordland at skiløpere hadde utløst et skred ved Laupstad i Lofoten. Det var en tid usikkert om noen var tatt av skredet, og store ressurser ble satt inn i søket etter folk. Etter rundt tre timer kom meldingen om at aksjonen var avsluttet og at alle var gjort rede for.

– Det er snakk om to utenlandske skiturister som har utløst ett eller to snøskred i området. Ingen er tatt av snøskredet. Vi har sendt to helikopter inn i området, sier Rune Danielsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til VG.

– Det var seks personer i området, og de første meldingene gikk på at fire turister var tatt av raset, men nå er disse personene gjort rede for, fortsetter han.

Person tatt av skred

Like etter klokken 14 meldte politiet i Nordland om et nytt snøskred, denne gangen i Narvik. En person måtte graves ut etter å ha blitt tatt av skredet i Bjørnfjell ved grensen til Sverige. Personen skal være fysisk uskadd.

På Senja i Troms kom det meldinger om et snøskred ved et populært turområde ved Mejordvatnan rundt klokken 14.30 lørdag. Både hunder og hjelpemannskaper søkte i området, men ingen var tatt av skredet.

Klokken 15.30 meldte politiet i Troms om et nytt skred i fylket, denne gangen i Rørnesfjellet i Lyngen. Ingen ble tatt i dette skredet.

Aktuelt:Snøskred i populært turområde på Senja – ingen tatt